Chris Evert zbolela za rakom na jajčnikih, za katerim je umrla njena sestra

Magazin 18. Jan 202209:00 0 komentarjev
Chris Evert
Profimedia

Ameriška teniška legenda Chris Evert, ki je osvojila kar 18 turnirjev za grand slam, nepozabni pa so njeni dvoboji z Martino Navratilovo, je tik pred začetkom odprtega prvenstva Avstralije sporočila javnosti, da se že nekaj časa zdravi za rakom na jajčnikih. Sama je imela veliko srečo, da so ji bolezen odkrili povsem na začetku.

Evertova je na Twitterju zapisala, da se je odločila deliti to vest v upanju, da bo pomagala drugim. “Želela sem deliti svojo diagnozo raka jajčnikov prve stopnje, da bi pomagala drugim. Zelo sem srečna, da so ga pri meni odkrili zgodaj, in pričakujem pozitivne rezultate kemoterapije. Hvala vsem, ki spoštujete mojo potrebo, da se posvetim svojemu zdravju in načrtu zdravljenja,” je še zapisala Evertova, ki je že dolgo let strokovna sodelavka pri medijski mreži ESPN. ”Med javljanjem o odprtem prvenstvu Avstralije boste včasih videli, da se javljam od doma,” je še zapisala.

Chris Evert
Profimedia

Leta 2020 umrla sestra

Evertova mlajša sestra Jeanne Evert Dubin je umrla zaradi iste bolezni februarja 2020 v starosti 62 let. Pravzaprav je bila Chris tista, ki je opazila, da ima sestra težave, predvsem pri dihanju. Gledanje sestre, kako se muči med zdravljenjem in umiranjem, je bilo za Chris seveda neopisljivo stresno, zato je bila v šoku, ko je med preventivnim pregledom izvedela za bolezen.

Genetsko testiranje

Oktobra letos je Evertova z izboljšanim genetskim testiranjem odkrila, da je tudi ona ogrožena in da so ji decembra diagnosticirali raka, potem ko je bila podvržena preventivni histerektomiji, piše v članku ESPN, ki ga je napisala teniška zvezdnica. Začela je prvega od šestih načrtovanih krogov kemoterapije, raka pa niso odkrili drugejod v njenem telesu.

Chris Evert

Evertova je tenis igrala v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Skupaj je osvojila kar 157 naslovov na ženskih teniških turnirjih v posamični konkurenci in dosegla vsaj polfinale na 52 od 56 turnirjih za grand slam, na katerih je igrala, kar je še vedno najboljše med vsemi tako v ženski kot moški konkurenci.

Znaki raka na jajčnikih

Težave pri raku na jajčnikih lahko vključujejo:
bolečine v trebuhu,
bolečine v hrbtu,
zaprtje,
uhajanje urina oziroma pogosto uriniranje,
bolečine v žlički,
spremembe v mesečnem perilu,
predmenstrualne bolečine,
utrujenost,
spremembe apetita,
odpor do nekaterih vrst hrane,
hujšanje.
Pogosto je prvi znak raka na jajčnikih povečan obseg trebuha, saj se v njem nabere večja količina proste tekočine – ascitesa. (Vir: Onkološki inštitut)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!