Čudovita rastlina, ki pa si je nikakor ne želite na vrtu

Magazin 21. Apr 202411:53 0 komentarjev
Hyacinthoides hispanica
Hyacinthoides hispanica (Foto: PROFIMEDIA)

Čeprav jo odlikujejo ljubki cvetovi vpadljive barve, ta rastlina, katere latinsko ime je Hyacinthoides hispanica, pravzaprav ni dobrodošel gost na nobenem vrtu. Še več: strokovnjaki s področja hortikulture so si enotni, da bi v kakšnem vznemirljivem filmu zagotovo odigrala vlogo negativca.

Španska modra čebulica je vrsta hijacintovke, ki ima zelo očarljive zvončaste cvetove, a lahko zaradi svoje invazivne narave in impresivnih regenerativnih sposobnosti postane prava nočna mora.

In kako se jih znebiti? Presenetila vas bo njihova trdoživa narava, piše tportal.

Hyacinthoides hispanica izvira iz Španije, Portugalske in severne Afrike, gre za trajne čebulice s svetlečimi, rezilom podobnimi listi.

Do pozne pomladi požene visoka cvetna stebla, okrašena z vijoličasto modrimi zvončastimi cvetovi. Te trdožive rastline iz družine špargljev (Asparagaceae) rastejo na različnih tleh in prenašajo senčna območja, zaradi česar so dobra izbira za sajenje pod drevesi in na drugih mestih, kjer ne raste veliko rož.

Ker so tako nezahtevne, so priljubljen dodatek na gredicah, kamnitih ograjah, … Vsekakor pa dobro premislite, preden v svoj vrt vključite te čudovite, a “hudobne” rastline, saj se izredno hitro širijo. Še huje – zelo težko jih je odstraniti.

Običajne metode ne bodo dovolj

Te agresivne rastline se namreč hitro zasejejo same, proizvajajo pa tudi veliko novih, majhnih čebulic. Zaradi njihove močne reproduktivne narave jih ni enostavno zadržati z običajnimi metodami, ki se sicer uporabljajo za preprečevanje širjenja invazivnih rastlin.

Prav tako so zelo odporne proti zatiralcem plevela, zato je najučinkovitejši način, da se jih znebite (ki je še vedno precej neučinkovit), da jih izkopljete. Vendar pa so čebulice pogosto zakopane globoko v zemljo in jih je težko najti. Nezrele čebulice, ki so videti kot velike bele korenine, je še posebej težko opaziti.

Če ne želite prekopavati vrta, lahko poskusite rastline izstradati tako, da odrežete poganjke, preden zacvetijo. Toda ta postopek boste morali ponoviti za vsako rastlino vsak teden v rastni sezoni. Ne glede na to, katero metodo izberete, bodite pripravljeni na dolgo bitko. Lahko traja več let, da zadušite te nepopustljive rastline – če zgrešite samo eno čebulico ali seme, se bodo vrnile.

Mertensia virginica
Mertensia virginica (Foto: PROFIMEDIA)

Alternative

Poleg tega so španske čebulice strupene tudi za ljudi in hišne ljubljenčke. Vsi deli rastline vsebujejo scilaren, srčni glikozid, ki povzroča nepravilen srčni utrip, drisko, bruhanje, bolečine v trebuhu in tresenje. Lepljivi sok te rastline tudi draži kožo, zato pri rokovanju z njimi vedno nosite rokavice.

Obstaja veliko drugih vrst, ki jih lahko gojite na svojem vrtu. Med njimi je Mertensia virginica, čudovita cvetlica, ki izvira iz osrednjega in vzhodnega dela ZDA. Te nestrupene zelnate trajnice imajo ovalne zelenkasto sive liste in sredi pomladi odprejo modre cvetove v obliki trobente. Dobro rastejo v senci, obnesejo se tudi ob živih mejah in gredah.

Možna alternativa je tudi kamasija oziroma kamas (Camassia quamash), ki je trajna čebulnica iz Kanade in ZDA.

Te nestrupene rastline imajo ozke, travi podobne liste in cvetijo pozno spomladi ali zgodaj poleti, ko poženejo visoko cvetno steblo, na vrhu katerega je na desetine zvezdastih modro-vijoličnih cvetov. Gojenje je enostavno in ima raje sonce ali delno senco. Nagnjene so k rasti v skupinah in dobro delujejo na gredah in mejah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!