Jezero na Hrvaškem, v katero še nikomur ni uspelo zalučati kamna

Magazin 29. Maj 202216:01 > 30. Maj 2022 12:56 5 komentarjev
Rdeče jezero
PROFIMEDIA

Skrivnostno in težko dostopno jezero na Hrvaškem, morda najbolj globoko v Evropi, ves čas izziva ljubitelje ekstremnih športov, pa tudi vse, ki cenijo lepoto in moč narave. Ime je dobilo ne po barvi vode, temveč po rdečih skalah, ki ga obdajajo.

Kraška jama pri Imotskem, znana kot Rdeče jezero, je čudovit prizor in neizčrpen navdih za adrenalinske odvisnike. Marsikomu je zanimivo prav zato, ker do njega ni enostavno priti, vedno pa pritegne ljubitelje ekstremnih športov.

Eno najlepših kraških jezer na Hrvaškem je tudi v svetu poznano kot naravna danost Dalmatinske zagore. Obiskujejo ga pustolovci vseh vrst, pred nekaj leti pa je bilo Rdeče jezero priljubljeno tudi med ukrajinskimi in francoskimi skakalci, ki so z roba pečine skakali v modrino.

Z nadmorsko višino 528 metrov in globino kar 287 metrov je po nekaterih podatkih Rdeče jezero najgloblje v Evropi. Ime je dobilo ne po barvi vode, temveč po rdečih skalah, ki ga obdajajo.

O tem težko dostopnem biseru krožijo ljudske pripovedi in legende, zanimiva pa je zgodba, da še nikomur ni uspelo vreči kamna v Rdeče jezero.

“Sem je prišlo veliko močnih ljudi. Vzeli so zalet, uporabili posebne tehnike metanja, a pljuska še nikoli ni bilo slišati,” piše Croatia.hr.

Dva kilometra od Rdečega jezera je Modro jezero, ki je eno najlepših na Hrvaškem. Do njega vodijo urejene stopnice, zato je v poletnih mesecih priljubljeno kopališče. Ko jezero presahne, se na njegovem dnu tradicionalno igra nogomet. Do Modrega jezera je potrebnih nekaj truda in kondicije, a hoja je nagrajena z osvežitvijo v modri vodi, obdani z mogočnimi pečinami.

Modro jezero
PROFIMEDIA

Dalmatinska zagora se lahko pohvali še z drugimi lepotami, ki so še posebej priljubljene za raziskovanje spomladi, ko se narava prebuja: jezera, gozdovi in gore ter naravni parki, ki nudijo dovolj prostora za občudovanje, piše punkufer.dnevnik.hr.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje