Kako Apple odgovarja na očitke o kršitvah evropskih pravil o konkurenci

Digitalno 19. Jan 202415:33 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški tehnološki velikan Apple je Evropski komisiji predstavil več zavez, s katerimi bi naslovil očitke o kršitvah evropskih pravil o konkurenci glede uporabe mobilne denarnice Apple Pay. Med drugim nameravajo tekmecem ponuditi možnost brezstičnega plačevanja s telefoni iPhone prek protokola NFC, so sporočili iz Evropske komisije.

Evropska komisija je junija 2020 sprožila več preiskav proti podjetju Apple zaradi očitkov o kršitvah evropskih pravil o konkurenci. Niz preiskav se je med drugim nanašal na pogoje uporabe mobilne denarnice Apple Pay.

Komisija je ugotovila, da ima Apple bistveno tržno moč na trgu pametnih mobilnih naprav in prevladujoč položaj na trgih mobilnih denarnic na telefonih z operacijskim sistemom iOS. Apple namreč razvijalcem drugih mobilnih denarnic ne omogoča dostopa do te tehnologije, so v sporočilu za javnost pojasnili v Bruslju.

Apple Pay je tako edina mobilna denarnica, ki lahko na telefonih iPhone uporablja tehnologijo NFC, ki omogoča brezstično plačevanje v fizičnih trgovinah. Evropska komisija je tako maja 2022 Apple obvestila, da lahko takšno izključevalno ravnanje omejuje konkurenco na trgu mobilnih denarnic na telefonih iPhone in s tem krši evropsko zakonodajo.

Apple
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški tehnološki velikan je v teh dneh v Bruselj poslal predloge zavez, s katerimi bi naslovil pomisleke Evropske komisije. Med drugim bi tretjim ponudnikom mobilnih denarnic omogočili brezplačen dostop do tehnologije NFC.

V podjetju so navedli, da bo predlagane zaveze uporabil za vse razvijalce mobilnih denarnic v Evropskem gospodarskem prostoru (EEA) in za vse uporabnike operacijskega sistema iOS z Apple ID, registriranim v tej regiji. “Apple ne bo preprečil uporabe teh aplikacij za plačila v trgovinah zunaj Evropskega gospodarskega prostora,” dodaja komisija.

Zaveze, ki jih je predlagal Apple, bodo veljale deset let. Njihovo izvajanje bi spremljal nadzorni skrbnik, ki bi redno poročal komisiji.

Bruselj zdaj vabi zainteresirane deležnike, da podajo svoja mnenja glede predlaganih zavez.

V kolikor bo analiza trga pokazala, da predlagane zaveze odpravljajo pomisleke glede konkurence, lahko komisija sprejme odločitev, s katero te postanejo pravno zavezujoče za Apple, so še pojasnili v Bruslju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!