Microsoft korak bliže odmevnemu prevzemu: Bo Call of Duty ostal na PlayStationu?

Digitalno 15. Maj 202321:09 0 komentarjev
Call of Duty, igre, playstation
PROFIMEDIA

Odmevni prevzem razvijalca iger Activision Blizzard s strani Microsofta je v finančnem smislu že davna preteklost. Do konca operacije pa je pred obema podjetjema še veliko preprek, ki so jih postavili tržni regulatorji po vsem svetu. Te skrbi predvsem naraščajoča moč Microsofta na področju igranja iger v oblaku in bojazen, da Activisionova uspešnica Call of Duty tako ne bo več na voljo pri konkurenčnih ponudnikih. Ameriški gigant sedaj pristojne prepričuje, da se to ne bo zgodilo. V Bruslju so tako že bili uspešni.

Evropska komisija je Microsoftu odobrila prevzem igričarskega podjetja Activision Blizzard. Microsoft je slavnega razvijalca videoiger prevzel januarja lani in zanj odštel dobrih 63 milijard evrov. Dokončno morajo prevzem po svetu potrditi še tržni regulatorji, ki pa imajo veliko pomislekov glede varstva konkurence.

Ameriški tehnološki gigant bo s prevzemom v svoj portfelj dobil kar nekaj legendarnih videoiger. Activision Blizzard je namreč razvil ali pa zakupil uspešnice kot so Call of Duty, Overwatch, World of Warcraft in Candy Crush Saga. Ključni pomisleki regulatorjev so se nanašali na dostopnost iger omenjenega razvijalca tudi na platformah in konzolah, ki niso izpod Microsoftove strehe.

V Bruslju naj bi od giganta prejeli dovoljšnja zagotovila, da se to ne bo zgodilo. Kot so zapisali, naj Microsoft s poslovnega vidika sploh ne bi imel razloga, da na novo pridobljenih iger ne bi delil s Sonyjem. “Sonyjeve igralne konzole PlayStation so namreč po svetu in v Evropskem ekonomskem prostoru (EEA) bolj prodajane kot Microsoftov Xbox. Prav zato bi se Microsoftu splačalo še naprej omogočati igranje iger na Sonyjevih konzolah,” svojo odločitev pojasnjujejo pri komisiji.

Bolj zahtevni pa so bili pri dostopnosti do videoiger v oblaku, kjer so od Microsofta zahtevali posebna zagotovila. Ta je v kompromise privolil in konkurenčnim platformam za Activisionove igre ponudil 10-letne licence. “Licenciranje bo veljalo po vsem svetu in bo milijonom potrošnikov omogočilo igranje teh iger na kateri koli napravi,” je dvome na Twitterju razblinil predsednik Microsofta Brad Smith.

Ameriški tehnološki gigant si je z zeleno lučjo Evropske unije izboril pomembno zmago, vendar je na poti do končne poroke z Activisionom še kar nekaj preprek. Združitev namreč še obravnavajo tržni regulatorji na Kitajskem, Južni Koreji, Novi Zelandiji in Avstraliji.

Najtrša pravna oreha pa jih čakata v ZDA in Veliki Britaniji, kjer je imel regulator ob aprilski blokadi podobne pomisleke kot v Bruslju. V Združenem kraljestvu se bojijo, da bi z združitvijo zamrle inovacije in upadla ponudba na področju videoiger v oblaku. Po ocenah britanskega regulatorja ima Microsoft v rokah od 60 do 70 odstotkov storitev igranja iger v oblaku. Kot je britanski organ povedal za portal The Verge, jih Microsoftove obljube Evropski uniji niso prepričala in pri zadržanju vztrajajo.

Združitev je pod drobnogledom tudi v ZDA, kjer postopek poteka zelo počasi. Obe strani pa si želita čimprejšnjega dokončnega združenja. Microsoft želi čim hitreje uživati v sadovih svojega vložka, Activision pa je sredi težke situacije, ki so jo povzročile tožbe zaposlenih zaradi rasne diskriminacije, spolnega nadlegovanja in ustrahovanja na delovnem mestu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!