Skoraj štiri desetletja ikonične računalniške igre, ki je povezala generacije

Digitalno 07. Jun 202312:17 0 komentarjev
tetris
PROFIMEDIA

Pred 39 leti je luč sveta ugledala računalniška igrica, ki je povezala generacije in osvojila svet.

Junija 1984 je bila na konferenci v Moskvi prvič predstavljena ena najbolj ikoničnih računalniških iger vseh časov – tetris. Oče legendarne igre je ruski programer Aleksej Pažitnov, ki je bil takrat zaposlen na Sovjetski računalniški akademiji v Moskvi in je razvijal igre za različne računalniške platforme.

Tetris je bil plod Pažitnovega eksperimentiranja s programskim jezikom pascal na sovjetskem računalniku electronika 60. Temelji na konceptu padajočih blokov, ki jih morajo igralci premikati tako, da ustvarijo čim več polnih vrstic brez vrzeli. Ko se celotna vrstica napolni, se izbriše, kar igralcu prinese točke. Igra se nadaljuje, dokler se bloki ne nakopičijo do vrha zaslona.

Ikonična igra, ki je presegla meje kultur in generacij

Igro, ki je bila prvotno zasnovana za več igralcev, je Pažitnov poimenoval tetris. Gre za skovanko grške besede tetra (vsak izmed blokov v igri je sestavljen iz štirih kvadratkov) in besede tenis.

Njena preprosta in hkrati zasvojljiva narava je mednarodno pozornost pritegnila leta 1986, ko je ustanovitelj podjetja Bullet-Proof Software Henk Rogers v igri prepoznal potencial za globalni fenomen in sklenil pogodbo z državnim podjetjem, ki je imelo pravice do igre v takratni Sovjetski zvezi. Še istega leta je pravice za izdajo tetrisa na računalnikih commodore 64 in IBM PC pridobilo podjetje Microsoft.

Eden ključnih trenutkov pri mednarodnem preboju se je zgodil leta 1989, ko je tetris v svojo prenosno igralno konzolo Game boy vključil igralniški gigant Nintendo. Igra je nato hitro osvojila svet in postala ena najbolj prodajanih iger vseh časov. Do danes je bilo po svetu prodanih že več sto milijonov kopij te igre in jo še vedno najdemo na praktično vseh igralnih konzolah, igralniških platformah in mobilnih telefonih. O nastanku igre tetris je bil posnet tudi film.

V skoraj štirih desetletjih je tetris dobil več različic, osnovni koncept igre pa je kljub temu ostal priljubljen vse do danes. Tetris tako velja za ikono računalniške industrije, ki je presegla meje kultur in generacij.

tetris
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.