Tarče kibernetskega napada nekatere občine

Digitalno 16. Apr 202411:56 > 13:00 0 komentarjev
Mol
Foto: Zajem zaslona/spletna stran MOL

Tokrat so tarča kibernetskega napada nekatere slovenske občine. Med drugim je otežen dostop do ljubljanske, koprske in kranjske spletne strani.

Zaradi kibernetskega napada je otežen dostop do spletnih strani nekaterih občin: Bovec, Izola, Kranj, Krško, Koper, Ljubljana, Postojna, Ptuj, Piran, Škofja Loka.

Ljubljanski župan Zoran Janković pričakuje, da bodo težave odpravljene čez dan.

Tudi na občini Škofja Loka izvajajo ukrepe za odpravo posledic napada, a zaradi njegovega obsega, še ni jasno, kdaj bodo spletne strani spet dosegljive, so med drugim zapisali na Facebooku.

Kot je na današnji redni novinarski konferenci pojasnil ljubljanski župan, za zdaj nima informacij, da bi bile nedostopne tudi spletne strani občinskih podjetij ali zavodov, naj bi bile pa tarče napadov tudi nekatere druge občine.

O napadu na spletno stran občine je bila obveščena policija, po Jankovićevih besedah pa računajo, da se “to preneha tekom današnjega dne”.

O kibernetskih napadih je sicer prejšnji teden poročalo tudi več državnih ustanov in podjetij. Med drugim je bil nedosegljiv vladni portal gov.si, spletna stran Agencije za varstvo konkurence, spletna stran Banke Slovenije in Varuha človekovih pravic. Nedosegljiva je bila med drugim tudi spletna stran predsednice republike.

Kot je v četrtek dejal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk, so bile spletne strani tarče napadov onemogočanja storitev oziroma DDoS-napadov.

Kot je razkril državni sekretar, je predsednik vlade Robert Golob zagotovil tudi dodatna finančna sredstva in kadrovske okrepitve sektorja za kibernetsko varnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!