Tudi danes hekerski napadi, vlada bo za varovanje zagotovila dodatna sredstva

Slovenija 11. Apr 202410:32 > 13:14 5 komentarjev
Dostop do DZ
Foto: Posnetek zaslona

Trenutno so spet nedosegljive številne spletne strani, med drugim vlade in ministrstev, Banke Slovenije in statističnega urada. Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je potrdil, da gre za vnovične kibernetske napade. Po njegovih besedah bo vlada zagotovila dodatna finančna sredstva in kadrovske okrepitve za kibernetsko varnost.

Napadi na spletne strani, kot so vladna, spletne strani ministrstev, državnega zbora, so se začeli dogajati konec marca. Od tedaj so se večkrat ponovili. Tarče so bile v zadnjih dveh tednih najrazličnejše državne institucije.

Za včerajšnje težave so bili po neuradnih informacijah vnovič krivi t. i. napadi DDoS, ki ciljane spletne strani poplavijo z veliko količino podatkov in tako otežujejo in onemogočajo dostopanje do njih. Tudi danes se pojavljajo težave.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je potrdil, da gre tudi danes za hekerske napade. Incidenti se dogajajo na dveh domenah, med njimi na spletni strani vlade, Banke Slovenije in statističnega urada. “Ukrepe sprejemamo vsak dan,” je dejal.

Po njegovih besedah je premier Robert Golob zagotovil dodatna finančna sredstva in kadrovske okrepitve sektorja za kibernetsko varnost. “Slovenija ostaja varna in stabilna država, tudi ko gre za kibernetske napade,” je še dejal po današnji seji vlade.

Kibernetski incidenti se po Volkovih besedah dogajajo tudi v drugih državah. “Edini način za ubranitev pred takšnimi napadi je preventiva,” je dejal.

Napadi DDoS veljajo za tehnično nezahtevne, imajo pa lahko izjemen učinek v javnosti. Ravno ustvarjanje strahu in vzbujanje pozornosti v javnosti je po navedbah stroke eden glavnih razlogov za tovrstne napade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje