Spletne strani državnih institucij spet napadli: nedostopna tudi stran vlade

Slovenija 10. Apr 202417:20 2 komentarja
Kibernetski napad
Foto: PROFIMEDIA

Številne spletne strani državnih organov so bile danes zgodaj popoldne spet nedosegljive. Med njimi je bila zopet stran predsednice republike, pa tudi spletna stran vlade in Banke Slovenije. Neuradno naj bi bil za neodzivnost zopet kriv kibernetski napad.

Več spletnih strani slovenskih državnih organov je bilo zgodaj popoldne zopet nedosegljivih. Tako sta bili dalj časa nedostopni spletna stran vlade in predsednice republike. Še vedno pa je nedostopna stran Banke Slovenije.

Po naših neuradnih informacijah so bile omenjene strani zopet tarča kibernetskih napadov. Šlo naj bi za t. i. DDoS napade, ki ciljane spletne strani poplavijo z veliko količino podatkov in tako otežujejo in onemogočajo dostopanje do njih. Namen teh kibernetskih incidentov naj bi bil sicer predvsem zbujanje pozornosti.

Uradnih potrditev pristojnih organov še nimamo.

Spomnimo, da so bile številne strani, med njimi tudi stran predsednice republike, žrtev DDoS napadov že konec marca. Tedaj je bilo identificiranih 17 različnih organov in predstavnikov kritične infrastrukture, ki so bili žrtve napada. Vendar pa naj se napadalci ne bi uspeli dokopati do baz podatkov. Nekaj dni prej so bili podobni napadi izvedeni tudi v Franciji in Luksemburgu, za Slovenijo pa je prišla na vrsto Severna Makedonija.

Po nekaterih informacijah naj bi sicer informacije o ranljivostih spletnih strani slovenskih organov zbiral tudi nedavno izgnani ruski diplomat. Poznavalci so po marčevskem napadu ocenjevali, da je mogoče podobne incidente še pričakovati, kar se je tokrat tudi zgodilo.

gov.si
Foto: Posnetek zaslona

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje