Večna tekma med sistemoma iOS in Android: kateri je boljši?

Digitalno 18. Dec 202210:00 4 komentarji
Apple vs. Android
PROFIMEDIA

Pri nakupu novega telefona izbiramo med številnimi znamkami in le dvema operacijskima sistemoma. Pri tem se ne boste mogli izogniti vprašanju – iOS ali Android? Sistema sta nameščena skoraj na vsakem novem telefonu. Kako razlike med njima vidita tehnološka poznavalca Anže Tomić in Matjaž Ropret?

Primerjava med dvema glavnima operacijskima sistemoma na pametnih telefonih iOS in Android je neskončna razprava brez zmagovalca.

Podobno je pri primerjavi najboljših športnikov, ki so pisali zgodovino v svoji disciplini – vsak ima svoje argumente, zakaj je nekdo boljši. Zato na vprašanje, ali kupiti androida ali iPhona (iOS), ni univerzalnega odgovora. Ta je odvisen od osebnih preferenc posameznika in tega, kaj mu bolj ustreza. Zato je morda tehtnejše vprašanje: kateri sistem je za vas ustreznejši. Glavno “opravilo” pametnega telefona že dolgo ni več klicanje, ampak fotografiranje, poslušanje glasbe in opravljanje pisarniških del.

iOS le na Applu, Android “povsod”

Glavna razlika med sistemoma Android in iOS je, da je zadnji nameščen le pri enem proizvajalcu – Applu. Sistem Android je razvil tehnološki velikan Google, s svojimi preoblekami pa ga na pametne naprave nameščajo praktično vsi razen Appla. Podobno je pri računalnikih, kjer so različni proizvajalci in en močen sistem – Windows.

“Ena večjih razlik je, da Google Android proizvajalcem daje brezplačno in potem oni nanj lepijo preobleke. Android ni tako konsistenten pri uporabniškem vmesniku, ker ima vsak proizvajalec svojo idejo. iOS pa je le na Applovih telefonih,” razlaga Anže Tomić, tehnološki poznavalec in soavtor podkasta Odbita do bita na Valu 202.

Vizualna in uporabniška izkušnja pri Androidu je v glavnem odvisna od proizvajalca, saj se med napravami razlikujejo ideje, kako se premikamo po menijih in si jih prilagajamo. Prav prilagodljivost je že od nekdaj ena od Androidovih glavnih konkurenčnih prednosti. Celoten uporabniški vmesnik lahko z le nekaj kliki hitro spreminjamo – izbiramo različne postavitve domačega ekrana, dodajamo vtičnike in bližnjice, za nekoliko bolj zahtevne uporabnike lahko spremenimo celotno podobo vmesnika.

“Pravi”, čisti Android brez preoblek najdemo le na Googlovih telefonih. Včasih so se imenovali nexus in so jih izdelovala različna uveljavljena tehnološka podjetja, zdaj pa jih izdajajo pod imenom pixel.

Apple vs. Android
PROFIMEDIA

Ropret: Aplikacije za iOS še vedno bolj optimizirane in dodelane

Na grobo velja, da je iOS bolj zaprt sistem od Androida, ki je odprtokodni. To v praksi pomeni, da je Google Android ponudil vsem proizvajalcem brezplačno, sam pa služi s podatki, ki jim jih zaupamo.

Android omogoča več prilagajanja in lahko različna tehnološka podjetja dodajo kakšno funkcionalnost, pri iOSu pa ne gre nič mimo Applove odobritve. Ta tako nadzira strojno in programsko opremo.

“Na splošno bi rekel, da so aplikacije za iOS še vedno bolj optimizirane in dodelane. Aplikacije na iOSu boljše izkoriščajo strojno opremo. Ne poznam sicer točnega odgovora. Verjetno je povezano s tem, da Android teče na veliko različnih telefonih različnih proizvajalcev, kar pomeni, da morajo aplikacije prilagajati za več različnih procesorjev in različnih velikosti zaslona. Pri iOSu lahko lažje optimizirajo delovanje aplikacij, saj moraš upoštevati le nekaj modelov,” meni urednik Tehnozvezdja Matjaž Ropret.

Ravno vsesplošna prisotnost Androida je tudi njegova težava. Apple svoj sistem razvija le za svoje pametne telefone, kar pomeni, da se osredotoča le na modele, ki jih sam izdeluje. Kar je bistveno manjša številka kot pri androidih, ki jih, če malo karikiramo, vidimo na vsakem koraku. Apple sistem prilagaja manjšemu številu različnih procesorjev in velikostim ekranov.

Prav manjši nabor naprav, na katerih teče iOS, Applu omogoča, da vsak model dobi okrog pet posodobitev sistema, kar pomeni, da večkrat odpravi hrošče v sistemu, doda nove funkcionalnosti in predvsem izdaja varnostne popravke. Kar 69 odstotkov iOS-naprav poganja zadnja različica sistema (iOS 16), medtem ko je na zadnji verziji Androida (Android 12) le 13 odstotkov naprav.

“Pri iOSu imaš pet ali šest posodobitev celotnega operacijskega sistema, ne le varnostnih popravkov. Pri Androidu pa imajo najboljši modeli največ pet let sistemskih popravkov. Pri slabših modelih pa dobijo le eno posodobitev. Imajo takšno inflacijo modelov, da se jim enostavno ne izplača izdajati več posodobitev,” pojasnjuje Ropret.

Tomić: Razlike med sistemoma se zmanjšujejo

Za tehnologijo specializiran medij Digital Trends je v obširni analizi obeh sistemov, v kateri je upošteval 17 kategorij, zmago Androidu “prisodil” v desetih, iOSu pa v sedmih kategorijah. Vendar, pozor. V zaključku izpostavlja, da je sistem iOS zmagoval v pomembnejših kategorijah, kot sta dostopnost (oziroma enostavnost sistema) in varnost.

Če je varnost in zasebnost pri vas na prvem mestu, je iPhone očitna izbira. Če želite vzdržljivo baterijo in si radi prilagajate vmesnike, izberite Android. Tako Android kot iOS sta zrela sistema z mnogo kakovostnimi lastnostmi, predvsem pa z veliko več podobnostmi kot razlikami.

Po Tomićevih opažanjih se razlike med obema sistemoma manjšajo. “Vsako leto gledam predstavitve novih različic in Google se vedno pohvali s kakšno rečjo, ki je na iOSu že dolgo. Enako je na Applovih predstavitvah, kjer se hvalijo s funkcionalnostmi, ki jih ima Android že leta,” Tomić oriše “dvoboj” med glavnima operacijskima igralcema pri pametnih telefonih.

Prednosti Androida vidi predvsem v prilagodljivosti vmesnika, medtem ko je iOS boljši pri stabilnosti sistema in posodabljanju starejših naprav. Pri Androidu izpostavlja še prilagodljivost za lokalne trge, iOS pa “še vedno nima resne konkurence pri zajemanju videa”. Velika črna pika pa je po njegovem mnenju Applovo neznanje slovenskega jezika. “iOS še vedno ne podpira slovenščine, in to je sramota,” je prepričan.

Apple vs. Android
PROFIMEDIA

Pri izbiri telefona pomembno tudi, katere druge naprave uporabljamo

Tudi Ropret ocenjuje, da sta si sistema vedno bolj podobna. “Posnemajo, kar dela konkurenca. Vidijo, kaj deluje pri nekom, in potem to malo drugače implementirajo pri sebi. Tudi uporabniki pri obeh sistemih pričakujejo podobno delovanje, kar je tudi razlog, da sta si sistema vedno bolj podobna,” meni. Po njegovih besedah je odločitev za enega (Android) ali drugega (iOS) odvisna od prioritet posameznika in tudi od čustev.

Pomemben dejavnik pri izbiri pametnega telefona, ob zgoraj naštetih lastnostih, so tudi druge naprave, ki jih imate – pametne ure, tablice, računalniki. Z vidika povezljivosti in sodelovanja med napravami je smiselno graditi ekosistem. Ropret pri tem izpostavlja, da je, če imamo Applovo uro, “skoraj nujna izbira tudi iPhone, saj ura ni povezljiva z Androidom. Na drugi strani pa izpostavlja “zaprtost” okolja iOS, saj lahko ob priklopu na računalnik dostopaš le do slik in posnetkov in računalnik telefona ne zazna kot USB.

Izbira pametnega telefona in sistema, ki bo tekel na njem, je seštevek osebnih preferenc uporabnika – na kaj je bolj navajen in katere lastnosti so mu pomembnejše. Debate o sistemu in zagovarjanju privržencev Androida in iOSa pa se bodo nadaljevale.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.