WhatsApp z veliko spremembo, ki lahko pomeni večje tveganje

Digitalno 03. Mar 202416:50 0 komentarjev
Whatsapp
Foto: PROFIMEDIA

Uporabniki aplikacije WhatsApp bodo morda izpostavljeni večjemu tveganju za prevare in nezaželeno pošto, saj bodo začela veljati nova evropska pravila, ki omogočajo pošiljanje sporočil tretjim osebam.

V začetku februarja je aplikacija za pošiljanje sporočil WhatsApp, ki je v lasti tehnološkega velikana Mete, sporočila, da bo doživela velike spremembe, poroča The Sun.

Novosti bodo povezane z novim aktom Evropske unije o digitalnih trgih (DMA). Uporabniki aplikacije WhatsApp bodo tako od marca opazili novo možnost za prejemanje sporočil.

Ena od novosti, ki jih prinaša DMA, je tudi zahteva, da aplikacije ne delujejo kot “vratarji”, kar pomeni, da ne smejo omejevati delovanja na le tiste uporabnike, ki uporabljajo to aplikacijo. Glavna sprememba bo tako ob WhatsAppu zadela tudi iMessage, Telegram, Google Messages in Signal.

Z novimi evropskimi pravili morajo takšne aplikacije omogočati sporočanje tudi z drugimi aplikacijami.

Nova evropska pravila lahko pomenijo večje tveganje

Pri WhatsAppu so opozorili, da bodo nova pravila povzročile večje tveganje za prevare, nezaželeno pošto in goljufije v pogovoru s tretjimi osebami. “Težko je zagotoviti enako varnost in zasebnost ter na drugi strani enostaven način za zagotavljanje večopravilnosti aplikacije,” je dejal eden od vodilnih pri WhatsAppu Dick Brouwer.

Dodal je, da je funkcija “odprtosti” neobvezna in se lahko uporabniki odločijo, ali bodo pristali na izmenjavo sporočili s tretjimi osebami ali ne. Na splošno se zdi, da so pogovori s tretjimi osebami manj varni kot pogovori, ki jih vse strani vodijo izključno znotraj aplikacije WhatsApp, še poroča The Sun.

Kako se bodo videle spremembe?

Ob prvem preizkušanju sporočil tretjih oseb se prikaže pozdravni zaslon, ki uporabnike opozarja, da funkcija omogoča pošiljanje sporočil “nekomu zunaj aplikacije WhatsApp” in da “aplikacije tretjih oseb morda uporabljajo drugačno šifriranje”.

V pozdravnem sporočilu je dodano še sporočilo: “Aplikacije tretjih oseb imajo lastna pravila. Z vašimi podatki lahko ravnajo drugače kot WhatsApp.” Funkcijo za tretje osebe bodo morali uporabniki vključiti sami, tako da jih ne bo presenetila.

Kako bo delovala?

V praksi bo uporabnik aplikacije WhatsApp lahko poslal besedilo uporabniku storitve Facebook Messenger in obratno, ne da bi mu bilo treba uporabiti drugo aplikacijo.

Uporabniki aplikacije WhatsApp, ki omogočajo medplatformno sporočanje, bodo na vrhu menija “klepet” videli ločeno mapo “klepet s tretjimi osebami”, v kateri bodo prikazana sporočila iz drugih aplikacij.

Razlog, da bodo imela sporočila tretjih oseb svoj lastni nabiralnik, je, da WhatsApp ne more zagotoviti enake ravni varnosti in zasebnosti kot pri domačih sporočilih, pojasnjuje Brouwer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!