Domača žival iz vas izvabi dobre lastnosti

Magazin 03. Jan 202210:45
pes
Foto: Profimedia

Imate hišnega ljubljenčka? Se zavedate, da ste morda prav zaradi njega boljša oseba in da si zato zasluži še več vašega časa.

Če bi vas vprašali, kako zelo ste navezani na svojo domačo žival, tega verjetno ne bi znali oceniti, saj vas spremlja vsak dan, tu je na vaše dobre in slabe dni ter vam nemalokrat nariše nasmeh na obraz. Kako bi lahko ocenili tako brezpogojno ljubezen?

Poglejte, kako vas ljubljenček spodbudi k temu, da postanete boljša oseba:

Izvabi prijaznost

Kako? Vzemimo za primer sprehod s psom. Mimoidoči se večkrat ustavijo in želijo pobožati kosmatinca, ob tem pa se lastniki nasmehnejo in dodajo tudi kakšno lepo besedo.

Ta na videz nepomembna dejanja v vas prebudijo prijaznost, s katero se potem verjetno odzovete tudi v drugih situacijah. Pomaga tudi, ko vas ljubljenček pričaka in pozdravi ob prihodu domov – to v vas spodbudi prijazen in ljubeč odziv, ki ga uporabite še pri interakciji z ljudmi.

Odgovornost in doslednost

Nov družinski član pomeni novo odgovornost. Nekdo mora poskrbeti, da bo skleda za hrano vedno polna, žival peljati na sprehod, se z njo igrati, jo občasno peljati k veterinarju … Nakup živali je najlažji korak, potem pa vas čaka kar nekaj obveznosti in odgovornosti, ki jo morate prevzeti. Poleg tega morate biti dosledni, saj tudi vi vsak dan jeste, se prhate, gibate …

Vse to bo dobro vplivalo tudi na druga področja, na primer na vašo službo in odnose, v katerih boste odgovornejši in boste verjetno sprejemali boljše odločitve.

Boljše razpoloženje

Verjetno ste že slišali, da so živali dobri terapevti. Preizkusite: ko boste slabe volje, se vsaj 20 minut ukvarjajte s svojim ljubljenčkom. Kako se počutite? Pomaga tudi, da se po slabem dnevu nekdo veseli vašega prihoda domov in komaj čaka, da nekaj časa preživi z vami.

Živali v vas izzovejo igrivost in vas tudi spodbudijo h gibanju – takrat pa začnejo nastajati t. i. hormoni sreče. Dajo vam občutek varnosti in so prijatelj, na katerega se lahko vedno zanesete.

Komentari

Vaš komentar