Domačinka na hrvaškem otoku odganja ljudi s plaže: “Zgradil jo je moj ded!”

Magazin 13. Avg 202305:34 9 komentarjev
Plaža
PROFIMEDIA

Lastnica apartmaja na Murterju obiskovalce plaže v bližini svojega apartmaja odganja s plaže, saj da se lahko tam kopajo le njeni gostje. Čeprav je po uradnih podatkih plaža nedvoumno v državni lasti, pa lastnica trdi, da je plaža njeno dvorišče, pravna podlaga za to pa da je njen dedek, ki je plažo zgradil.

Hrvaška z obilico čudovitih plaž vsako leto privablja veliko turistov. Nekaterim oddih kazijo neprijetne prigode na plaži. Določeni domačini ali lastniki nepremičnin ob morju namreč turistom onemogočajo dostop do plaže, češ da je njihova.

O enem takšnih primerov na hrvaškem otoku Murter piše hrvaški pomorski portal morski.hr. Na delu otoka, ki se imenuje Podvrške, je plaža, na kateri se že leta kopajo tako domačini kot turisti, a kot piše portal, “zadnjih nekaj let ni bilo dneva med sezono, da ne bi bilo kričanja in zmerjanja”. Bralec je bil priča negodovanju lastnice apartmaja ob plaži, ki se je spravljala na ljudi, ki so na tla plaže razgrnili brisače.

Lastnico objekta, gospo Anko, so v uredništvu morski.hr tudi poklicali. Kot so dejali, gospa ni bila neprijazna, a je vendarle potrdila, da so ležalniki na plaži njeni, torej “za njene goste v apartmaju”. Plažo je po njenih besedah zgradil njen ded, zato turisti, ki niso gostje njenega apartmaja – ki bi se želeli denimo ob plaži zasidrati s plovilom in tam preživeti nekaj dni – na njej niso dobrodošli.

“Zmotili boste goste in ne morete biti tam,” je jasna lastnica, ki kopalce preusmerja na drugo plažo.

Ob vpogledu v zemljiškoknjižne podatke je razvidno, da je območje med zemljiščem gospe Anke in morjem pomorsko dobro, vpisano kot državna last v občini Murter, piše hrvaški portal.

Na vprašanje, ali ima gospa Anka koncesijsko dovoljenje za uporabo plaže in ležalnikov, je odgovorila, da ima dovoljenje pristaniške uprave – kar pa ni res, saj pristaniška uprava ne izdaja nobenih koncesij, še piše morski.hr.

Ko so jo na to spomnili, je odgovorila, da je pravna podlaga njen dedek. “Ne bi želela, da bi kdo tam nepovabljen uporabljal moje ležalnike, ker bi bilo to tako, kot da bi jaz uporabljala njegove brisače,” je odgovorila in vztrajala, da je plaža njeno dvorišče.

Na portalu morski.hr tako opozarjajo, da javne plaže niso nikogaršnja zasebna last in da imajo do njih pravico vsi. Če vas kdo naganja z javne plaže in kriči na vas, ga prijavite policiji, še svetujejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje