Dvoglava kača dviga prah na spletu: “Kako se odloči, kam bo šla”

Magazin 26. Maj 202409:40 0 komentarjev
dvoglava kača, kače, bicefalija
Foto: Zajem zaslona/INSTAGRAM

Dvoglave kače v resnici obstajajo. Pravzaprav niso tako zelo redke. Gre za kačje "siamske dvojčke", ki se niso do konca ločili.

Ne, ne gre za lažno novico ali izdelek umetne inteligence.

Posnetek dvoglave kače je pristen in je navdušil ter raznežil uporabnike Instagrama, kjer ga je objavil uporabnik z vzdevkom “photoohistory” in zbral kar 85.000 všečkov. Komentarji pa izražajo mešanico čustev – od navdušenja do zavračanja, pa tudi čudenja.

“Verjetno sta dvojčici,” ugotavlja eden od komentatorjev. “Zagotovo je to posledica onesnaženja,” meni drugi. “Bog ve, kako se odloči, kam bo šla,” se sprašuje tretji. Mnogi tudi sprašujejo, ali je posnetek pristen in prosijo za razlago.

View this post on Instagram

A post shared by Murat Aslan (@photoohistory)

Bitja z dvema ali več glavami so pogosto omenjena v mitih ali legendah.

Ker so tako redka, smo ljudje običajno presenečeni. Vendar je to razvojna nepravilnost, imenovana “bicefalija”. Gre za obliko “policefalije” (“večglavosti”) pojava, ki v naravi obstaja že vsaj 150 milijonov let, piše portal ABC News.

Poročila o dvoglavih živalih so znana že stoletja in mnoga so dokumentirana s fotografijami in posnetki. Dvoglavost se pojavlja pri mnogih vrstah rib, dvoživk, plazilcev, ptic in sesalcev. Tako so recimo znana poročila o dvoglavih kozah, ovcah, mačkah in seveda pri ljudeh. Trenutno najbolj znani sta ameriški dvojčici Abby in Brittany Hensel, danes stari 34 let, ki si pri dveh glavah delita eno telo.

Najpogosteje med dvoglavimi živalmi omenjajo prav kače. Spletna stran živalskega vrta s plazilci v ameriškem Detroitu navaja, da se v povprečju izleže ena dvoglava kača na 100.000 na novo izleglih.

Bicefalija je posledica nepopolne delitve zarodka – pri človeku ta nepopolna delitev povzroči tako imenovane siamske dvojčke. Strokovnjaki menijo, da je razlog za to, da je nepopolnih delitev pri kačah in plazilcih več, ker večina kač odlaga jajca v okolje. Tako so bolj izpostavljena okoljskim dejavnikom, kot so sevanje, neprimerna temperatura ali kemične snovi, zaradi teh tveganj pa ima zarodek več možnosti za genetske težave in mutacije.

Kače z dvema telesoma v naravi običajno ne doživijo odrasle dobe.

Takšna kača ima namreč dvoje možganov, ki upravljajo eno telo, zato velikokrat pride do neusklajenosti v gibanju, kar pomeni manj možnosti za uspešen lov ali beg pred plenilcem. Dvoglave kače se prav tako ne zavedajo, da druga glava ni sovražnik, zato dvoglave kače včasih napadajo in poškodujejo lastno telo, misleč, da gre za rivala. Poleg naštetega so njihovi notranji organi dostikrat preobremenjeni.

So pa včasih dvoglave kače lahko vseeno relativno uspešne, če ena od glav prevzame dominanten položaj nad telesom in odloča o gibanju in dejanjih.

V veliko boljšem položaju so dvoglave kače v ujetništvu, kjer zanje skrbijo ljudje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!