Električne jedilne palčke, ki pomagajo pri zmanjševanju vnosa soli

Magazin 02. Maj. 202207:04
Delite:
palčke
Foto: Issei Kato/REUTERS

Japonski raziskovalci so razvili palčke, ki uravnavajo slanost hrane in bi lahko pomagale ljudem, ki morajo zaradi zdravstvenih razlogov zmanjšati vnos natrija.

Palčke, razvite v sodelovanju s profesorjem Homejem Mijašito z japonske univerze Meidži in proizvajalcem pijač Kirin Holdings Co., pomagajo izboljšati okus hrane z uporabo elektrostimulacije in majhnega računalnika, ki se nosi kot zapestnica.

Naprava šibek električni tok uporablja za prenos natrijevih ionov iz hrane skozi palčke v usta, kjer se ustvari občutek slanosti, je dejal Mijašita.

“Zaradi tega procesa se občutek slanosti lahko poveča do 1,5-krat,” je dejal.

Mijašita in člani njegovega laboratorija so raziskovali, kako lahko tehnologija spodbudi človekove čutne izkušnje.

Znanstvenik je pred tem razvil tudi televizijski zaslon, ki lahko posnema različne okuse hrane.

Palčke, ki izboljšujejo okus hrane, so posebnega pomena za prebivalce Japonske, kjer tradicionalna prehrana daje prednost bolj slanim okusom.

Povprečen odrasel Japonec zaužije približno deset gramov soli na dan, kar je dvakrat več od količine, ki jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija.

Prekomerni vnos natrija je povezan s povečanim tveganjem za pojav visokega krvnega tlaka, možganske kapi in drugih bolezni.

“Da preprečimo razvoj teh bolezni, bi morali zmanjšati količino soli, ki jo vnesemo v telo,” je dejala raziskovalka Ai Sato.

“Da bi se izogniti uporabi veliko soli na običajen način, bi se morali odreči ali vsaj zmanjšati količino najljubših živil in začimb v vsakodnevni prehrani ali pa uživati nesoljeno hrano oziroma hrano brez okusa,” je pojasnila Ai Sato.

Mijašita in podjetje Kirin izpopolnjujeta prototipne palčke in upata, da jih bosta že prihodnje leto lahko poslala na trg, poroča Reuters.

Komentari

Vaš komentar