Emir Kusturica koncentrira v Moskvi in načrtuje filme po Gogoljevih besedilih

Kultura 10. Feb 202312:00
emir kusturica
Profimedia

Srbski režiser Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra bodo 13. marca nastopili v Moskvi v Mednarodni hiši glasbe. Za ruski časopis Izvestija je Emir povedal, da naj bi imel v načrtu snemanje 3 filmov, ki bi nastali po literarnih predlogah slovitega ruskega pisatelja Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Svojo zamisel je po pisanju ruske tiskovne agencije Tass, ki jo povzema STA, zaupal prav ruskemu časopisu Izvestija.

Kot je dejal Kusturica, razmišlja o filmih po Gogoljevih romanih in zgodbah. “Njegova dela so izjemni primerki realistične literature,” je poudaril in pojasnil, da ima v načrtu tri filme, saj bi pustili večji pečat kot le en sam. V mislih ima adaptacijo Gogoljeve zgodbe o prepiru med Ivanom Ivanovičem in Ivanom Nikiforovičem ter zgodbe o kočiji in Soročinski sejem. Vse omenjene zgodbe so po režiserjevih besedah fantastične študije primerov o zavesti in značajih ljudi, ki so živeli pred dvema stoletjema. Ob tem je podvomil, da bi lahko posnel tudi Mrtve duše. Za časopis Izvestija je dejal, da si bo kmalu postavil rok za začetek snemanja. Verjame, da bo projekt uspešen, da se po njegovih besedah iz Gogoljeve zgodbe ne da narediti slabega filma, poroča STA po tujih agencijah.

Spomnimo, da je Kusturica le nekaj dni pred rusko invazijo na Ukrajino sprejel ponudbo ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja, da prevzame vodstvo Akademskega gledališča ruske vojske v Moskvi. Prav zaradi te poteze so mu organizatorji mednarodnega filmskega festivala v Pragi – Febiofest, odvzeli častno nagrado, ki so mu jo podelili leta 2017. Kusturica, rojen leta 1954 v Sarajevu, slovi po številnih filmskih uspešnicah, kot so Dom za obešanje, Oče na službeni poti, Sanje v Arizoni in Podzemlje. Večkrat je v filmih tudi nastopil, med drugim v nekdaj priljubljeni seriji Valter brani Sarajevo ter nekaterih svojih filmih. Osvojil je vrsto mednarodnih nagrad, med drugim tudi dve zlati palmi, leta 1985 za Očeta na službenem potovanju, 10 let pozneje pa še za Podzemlje.

The No Smoking Orchestra

Emir Kusturica preživlja življenje med filmskimi kamerami, festivali ter koncerti s skupino The No Smoking Orchestra. Skupina je dosegla velik uspeh na turnejah vse od Južne Amerike do Japonske. Zgodovina garažne skupine The No Smoking Orchestra pa je tako zanimiva kot zgodba o Jugoslaviji in njenem razpadu. Začelo se je leta 1981, ko je skupina prijateljev ustanovila Zabranjeno pušenje, ki je postala ena najbolj priljubljenih skupin v 80. letih v nekdanji Jugoslaviji in je tesno povezana z urbanim kulturnim gibanjem novi primitivizem v Sarajevu. Člani so sodelovali tudi v oddaji Top lista nadrealista. Njihov vzpon in popularnost je prekinila vojna v Bosni in Hercegovini. Del skupine je dalje ustvarjal v Sarajevu od leta 1996 dalje, drugi del pa je leta 1993 Nele Karajlić zbral v Beogradu in jo pozneje preimenoval v The No Smoking Orchestra.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.