Februarja žreb vstopnic za novoletni koncert dunajskih filharmonikov 2023

Magazin 17. Jan 202209:15
Dunajski filhramoniki
Profimedia

Znameniti novoletni koncert, ki ga dunajski filharmoniki vsakokrat odigrajo 1. januarja, je letos dirigiral Daniel Barenboim. To je bil tretji novoletni koncert v zlati dvorani dunajskega glasbenega združenja, na katerem je Barenboim vihtel taktirko. No, naslednji koncert si lahko z veliko sreče ogledate tudi v živo. Kako?

Vstopnice za enega od najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe se gibljejo od 35 evrov pa vse do 1.200 evrov. Sistem za nakup je zaradi izjemnega zanimanja nekoliko neobičajen.

Zgodba o dunajskih filharmonikih: izjemna kulturna dediščina, a s temačno preteklostjo 

V začetku leta se lahko, navadno od 1. februarja do konca meseca, zainteresirani na spletni strani Filhamornije prijavijo v žreb. Če so izžrebani, pa lahko vstopnico tudi kupijo. Letos smo na družbenih medijih opazili vsaj enega srečnega Slovenca, ki se je pomešal med svetovno občinstvo v avstrijski prestolnici, no, med filharmoniki pa je Slovenijo zastopal znani kontrabasist Iztok Hrastnik.

Nekateri sedeži so seveda določeni za avstrijske družine in se prenašajo iz roda v rod.

Dunajski novoletni koncert filharmonikov
Profimedia

Koncert je vedno sestavljen iz skladb dinastije Strauss in njihovih sodobnikov. Koncert se tradicionalno začne 1. januarja ob 11.15 uri s prvim delom, dolgim slabih 30 minut. Za njim sledi odmor, ki ga v televizijskem prenosu zapolnijo s kratkimi filmi, ki največkrat govorijo umetnosti. Ob 12.15 uri se začne drugi del koncerta, ki z dodatkom traja do okoli 13.45. Na koncertih skozi leta spreminjajo repertoar, razen zadnjih dveh skladb v dodatku, na Lepi modri Donavi in Marš Radetzkega. Pred skladbo Na lepi modri Donavi dirigent skupaj s filharmoniki poslušalcem ob novem letu vošči “Prosit Neujahr!”