Film Žival prejemnik evropske nagrade mladega filmskega občinstva

Magazin 18. Nov 202214:00
Evropska nagrada mladega filmskega občinstva
Profimedia

3.100 najstnikov iz več kot 40 držav je glasovalo za letošnjega prejemnika evropske nagrade mladega filmskega občinstva. Zmagovalec je postal dokumentarni film Žival (Animal) režiserja Cyrila Diona. Film je nagrado, ki jo podeljuje Evropska filmska akademija, prejel na zaključni spletni podelitvi dogodka, ki se je z ogledi filmov in spletnimi srečanji odvijal vse od ponedeljka, 7. novembra.

V žiriji več kot tri tisoč najstnikov med 12. in 14. letom je sodelovalo tudi rekordnih 195 udeležencev iz krajev po vsej Sloveniji. V organizaciji slovenskega partnerja dogodka, zavoda Otok, so si slovenski žiranti tri nominirane filme za nagrado ogledali v živo, prek spletnih videokonferenc pa so se družili in pogovarjali o filmih. Zmagovalni film Žival (Animal, Cyril Dion, Francija, 2021) je dokumentarec, ki prevprašuje naš odnos do okolja. Najstnika Bella in Vipulan potujeta na srečanja z znanstveniki in aktivisti po vsem svetu ter iščeta drugačen način sobivanja z drugimi vrstami – kot sostanovalci, in ne plenilci.

Evropska nagrada mladega filmskega občinstva
promocijsko gradivo

Preostala dva letošnja nominiranca sta bila Kraljica smeha (Comedy Queen, Sanna Lenken, Švedska, 2021, 94′), ki si ga v distribuciji Fivie lahko ogledamo tudi v slovenskih kinih, in Sanje so kot divji tigri (Träume Sind Wie Wilde Tiger, Lars Montag, Nemčija, 2021).

Dogodek, ki poteka že 11. leto v kinih po vsej Evropi in tretje leto tudi prek spleta, se je letos prvič s tradicionalnega majskega termina prestavil na november in s tem odprl prvi Mesec evropskega filma, ki bo vse do 10. decembra skozi vrhunski filmski program povezoval kinematografe ter občinstva po vsej Evropi.

Evropska nagrada mladega filmskega občinstva
Profimedia

EFA – Evropska nagrada mladega filmskega občinstva je filmsko-vzgojni dogodek, ki je nastal pod okriljem Evropske filmske akademije, uveljavljenega vseevropskega združenja za promocijo kakovostnega filma. Poteka kot uradna kategorija evropskih filmskih nagrad, zavod Otok kot slovenski predstavnik v dogodku pa sodeluje že od leta 2013. Cilj tega izjemnega evropskega projekta filmske vzgoje je oblikovanje samostojnih in kritičnih uporabnikov sodobnih medijev, ki bodo v prihodnjih desetletjih prispevali k izboljšanju družbenega okolja.

Evropska nagrada mladega filmskega občinstva
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.