Fraze, ki kažejo, da imate morda nizko čustveno inteligenco

Magazin 12. Dec 202305:50
ženska in moški, pogovor, debata, debatirata, prepir
Foto: PROFIMEDIA

Če pogosto uporabljate katerega od spodaj naštetih stavkov, imate morda nizko čustveno inteligenco, je dejala psihologinja s Harvarda.

Čustvena inteligenca je sposobnost zaznavanja in natančnega vrednotenja občutkov v sebi in drugih.

Najbolj čustveno inteligentni ljudje lahko dostopajo do čustev drugih in jih sprožijo, razumejo neverbalne znake ter znajo uravnavati svoja čustva tako, da zgradijo močnejše odnose, je za spletni portal CNBC zapisala dr. Cortney S. Warren, psihologinja s harvardske univerze. Čustvena inteligenca je ključna za dolgoročni poklicni in osebni uspeh, je pojasnila. Kako pa veste, ali je vaša čustvena inteligenca dovolj visoka? Warren piše, da določene fraze – če jih pogosto uporabljate – kažejo, da imate nizko čustveno inteligenco.

1. “Sem tak, kot sem”

Fraza kaže, da se oseba noče ali se ni sposobna spremeniti. Čustvena inteligenca pa je povezana prav s sposobnostjo spreminjanja skozi čas, z učenjem in osebnostno rastjo. Ljudje z nizko čustveno inteligenco so pogosto bolj togi in se borijo proti prizadevanjem za premik ali razvoj. Trdna prepričanja so sicer pomembna, je zapisala Warren, pomembna pa je tudi odprtost za nove možnosti.

2. “Vseeno mi je, kaj čutiš”

Očitno neupoštevanje čustev drugih ljudi je znak nizke čustvene inteligence. Izkazovanje pomanjkanja empatije do drugih, še posebej če so v čustvenih težavah ali preživljajo težke trenutke, otežuje razvoj vzajemno koristnih in podpornih odnosov. Bolje je na miren način s sogovornikom ugotoviti, zakaj se počuti tako, kot se.

3. “Ti si kriv, da se tako počutim”

Ljudje z močno čustveno inteligenco za svoja negativna čustva ne krivijo zunanjega sveta. Namesto zgornjega stavka je boljše priznati, da ste vznemirjeni, ne pa drugega obtoževati krivde, hkrati pa poskušate razložiti, kako vi vidite zadevo.

4. “Enostavno nimaš prav”

Čustveno inteligentni ljudje, ko dobijo povratne informacije, skušajo razumeti izkušnje drugih ljudi. Namesto kategoričnih sodb poskušajo razumeti, zaradi česa drugi tako razmišljajo ali čutijo.

5. “Ne oprostim ti”

Čustveno inteligentni ljudje se lahko postavijo v kožo nekoga drugega. Zaradi tega so bolj odprti do tega, da drugi osebi oprostijo napake. Če se vam zdi, da vas je druga oseba zelo prizadela, ji to vsekakor povejte, vendar ji povejte tudi, da ji boste skušali oprostiti.

6. “Vedeš se iracionalno”

Ljudje, ki so čustveno inteligentni, lahko preizprašujejo svoja čustva in analizirajo racionalne in iracionalne vidike svojih misli. Prav tako so sposobni drugim priznati, da imajo pravico čutiti tako, kot čutijo, tudi če ne razumejo povsem, zakaj. Skušajo pa to ugotoviti.