Geopolitika in šovbiznis: Ukrajina glavna favoritka za zmago na Evroviziji

Magazin 04. Maj. 202211:51
Delite:
Kalush
Foto: PROFIMEDIA

Kič, sijaj in geopolitika. Na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki se prihodnji teden vrača na male zaslone, je Ukrajina favoritka za zmago, Rusiji pa je prepovedano nastopiti.

Pesem “Stefanija” ukrajinske folk-rap skupine Kalush Orchestra je glavna favoritinja za zmago na tekmovanju, ki bo letos potekalo od 10. do 14. maja v italijanskem mestu Torino. Organizatorji so konec februarja, le dan po začetku invazije na Ukrajino, Rusiji prepovedali tekmovanje.

Zaradi verzov, kot je “Vedno bom našel pot domov, tudi če bodo uničene vse ceste”, stavnice pričakujejo, da bo imela Ukrajina ogromno javne podpore. Vodilne stavnice so ukrajinsko skupino Kalush Orchestra postavile na prvo mesto, drugo mesto pa sta zavzela italijanska predstavnika. Mahmoud in Blanco želita s pesmijo “Brividi” ponoviti lanski uspeh Italije, ko je zmagal Maneskin s pesmijo “Zitti e Buoni”.

A na Evroviziji, ki je lani z mešanico popa, ekstravagantnih oblačil in mednarodnih odnosov privabila več kot 180 milijonov gledalcev, je vse mogoče. “Občinstvo je izrazilo močno podporo Ukrajini, vendar nisem prepričan, da bo res zmagala,” je dejal Din Vuletić, hrvaški zgodovinar in strokovnjak za evrovizijske geopolitične odnose. “Bosna in Hercegovina ter Hrvaška leta 1993 nista dosegli velikih uspehov, čeprav sta bili napadeni,” je povedal za AFP in dodal, “ukrajinska pesem je kakovostna, obstaja pa še veliko drugih kakovostnih pesmi.”

Odmevi vojne

Da se na Evroviziji “slišijo” odmevi vojne, ni prvič. Grčija je tekmovanje bojkotirala po napadu Turčije na Ciper leta 1974, napetosti z Balkana pa so se pogosto prelile na prizorišče.

Ukrajina na Evroviziji ni sodelovala leta 2019, potem ko je njena pevka sodelovanje zavrnila v znak protesta zaradi prepovedi nastopanja v Rusiji, lani pa je bila moskovska zaveznica Belorusija, ki je bila tarča sankcij EU, izključena iz tekmovanja.

Benoit Blaszczyk, sekretar France-Eurofans, francoske podružnice mednarodnega združenja navijačev OGAE, je dejal, da bo Ukrajina dobila “glasove sočutja”, a ne samo to. “Ima dobro pesem,” je povedal za AFP in dodal, da Ukrajina, ki je skoraj vsako leto v finalu, “vsako leto pritegne pozornost in je pogosto pred svojim časom.”

Slobodan Todorović, odgovorni urednik srbske strani oboževalcev Evrovizije, Evrovizija.rs, meni, da je treba vsak nastop oceniti po posameznih odlikah. “Možna zmaga Ukrajine (iz političnih razlogov) bi vrgla temno senco na Evrovizijo in vrednote, ki jih predstavlja – nevtralnost, politično neodvisnost in slavljenje raznolikosti,” je dejal za AFP.

A tudi če formalno ne bo zmagovalka Evrovizije, mnogi menijo, da bo skupina Kalush Orchestra, ki mora pridobiti posebno dovoljenje za odhod iz Ukrajine, zmagala že z udeležbo na tekmovanju.”To, da bo lahko šla na oder, da ji je uspelo zapustiti državo in prejemati sporočila podpore, je zanjo že velik uspeh,” je zaključil Vuletić.

Komentari

Vaš komentar