V Švici gradijo najvišjo leseno stanovanjsko stolpnico na svetu

Magazin 23. Apr 202211:44 3 komentarji
lesena stolpnica
Aesthetica Studio/Schmidt Hammer Lassen Architects/CNN

Švica se bo kmalu lahko pohvalila z najvišjo leseno stanovanjsko stavbo na svetu.

Projekt, imenovan Rocket & Tigerli, sestavljajo štiri zgradbe, vključno s 100-metrsko stolpnico. Zgrajen bo v švicarskem mestu Winterthur v bližini Züricha.

“Zasnova ponuja sodobna, visokokakovostna stanovanja z maksimalnim prilivom dnevne svetlobe,” so pojasnili oblikovalci iz danskega podjetja Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL). Ti bodo zgradili tudi aktivno sosesko, ki bo “povezana z zgodovino območja,” so še sporočili iz podjetja. Fasada bo pokrita s temno rdečo in rumeno terakotno opeko, ki bo kombinirana z zelenimi detajli – celotna zasnova se bo skladala z rdečimi strehami in rumenimi opekami starejših stavb v okolici.

projekt
Aesthetica Studio/Schmidt Hammer Lassen Architects/CNN

“K temu projektu pristopamo z velikim občutkom skromnosti,” je v sporočilu za javnost zapisal Kristian Ahlmark, partner in direktor oblikovanja pri SHL. “Gre za velik projekt, ki bo pomembno vplival na skupnost, tako v socialnem kot estetskem smislu. Zaradi močnega strokovnega znanja, ki ga ima Švica o leseni gradnji, smo še posebej ponosni, da se ukvarjamo s tem inovativnim projektom,” je pojasnil.

Štiri stavbe bodo obsegale tako stanovanja kot poslovne prostore, restavracijo na strehi in hotel. Projekt bo predvidoma dokončan in pripravljen za vselitev do leta 2026.

Snovalci pravijo, da je projekt mejnik pri gradnji lesenih stavb. V SHL so dodali, da s 100-metrsko stolpnico postavljajo rekord v višini stanovanjskih stavb z nosilno leseno konstrukcijo in “uvajajo inovativen konstrukcijski sistem, ki uporablja les kot naravni nadomestek za beton”.

“To omogoča gradnjo višjih konstrukcij, hkrati pa zagotavlja nizkoogljični gradbeni proces,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

notranjost
Aesthetica Studio/Schmidt Hammer Lassen Architects/CNN

Ahlmark je dodal: “Vedno smo bili proaktivni pri uporabi lesa – ne le zaradi njegovih estetskih lastnosti, temveč tudi zaradi tehničnih možnosti gradnje. Nova metoda proizvodnje, predstavljena v tem projektu, prinaša našo ljubezen do lesa v sodobno zgradbo.”

SHL je pri oblikovanju stavbe tekmoval z osmimi drugimi arhitekturnimi podjetji po svetu. Na začetku tega leta je bil njihov predlog izbran kot zmagovalni – deloma zaradi odprte blokovne strukture. Žirija je v svoji oceni dejala: “Z razpustitvijo prvotne strukture in združevanjem samostojnih objektov je dosežena večja površina fasade. S tem se pridobi več dnevne svetlobe, močnejša je tudi povezanost z okolico.”

projekt
Aesthetica Studio/Schmidt Hammer Lassen Architects/CNN

Zasnova SHL je bila razvita v tesnem sodelovanju z lokalnim švicarskim arhitekturnim studiem Cometti Truffer Hodel. Projekt se pridružuje drugim arhitekturnim podvigom, ki želijo dokazati, da je les pri gradnji stolpnic mogoče uporabiti kot trajnostno alternativo betonu in jeklu.

Trenutno je najvišja lesena stavba na svetu 85-metrska stolpnica Mjøstårnet v norveškem mestu Brumunddal, ki je bila zgrajena leta 2019. 18-nadstropna zgradba je sestavljena iz stanovanj in pisarniških prostorov in je primerno poimenovana Wood Hotel (leseni hotel).

Avtorica: Amarachi Orie/CNN

MORDA VAS ZANIMA ŠE

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje