Gumb v avtomobilu, ki ga mnogi vozniki ne znajo uporabiti

Magazin 19. Maj 202410:29 0 komentarjev
Klima v avtu
Foto: PROFIMEDIA

Točno določen gumb lahko v kombinaciji s prižgano klimo vaš avtomobil bistveno bolj ohladi, a mnogi ga uporabljajo le v primeru, ko želijo preprečiti vdor smradu iz okolice v kabino.

Slabo poznan gumb za notranje kroženje zraka na armaturni plošči vam lahko poleti olajša življenje, prav tako pa lahko z njim prihranite na gorivu.

Preden vklopite klimatsko napravo, za minuto ali dve zaženite ventilator, in sicer z največjo močjo. To pomaga pri odvajanju vročega zraka iz prezračevalnih odprtin in skrajša čas, potreben za hlajenje kabine. Potem uporabite gumb za aktivacijo notranjega kroženja zraka, s čimer dosežemo, da kroži zrak iz notranjosti vozila.

Ta način zrak ohladi veliko hitreje in zmanjša obremenitev klimatske naprave. Sistem je namreč odvisen od energije iz motorja, pri električnih vozilih pa iz akumulatorja.

Če nenehno zajemate zrak od zunaj in ga ogrevate ali ohlajate, bo avtomobil porabil več energije, kot če bi namesto tega reciklirali zrak, ki že kroži v avtomobilu.

Klima v avtu
Foto: PROFIMEDIA

Ta način lahko pomaga tudi pri premagovanju senenega nahoda. S kroženjem zraka v avtomobilu se zrak večkrat filtrira, medtem ko zrak, poln cvetnega prahu, ne pride do nas.

Priporočljivo pa je, da notranjega kroženja zraka nimamo vključenega več kot 10 minut v kosu, saj moramo skrbeti za redno dovajanje kisika in reguliranje vlažnosti.

Bonus video: kaj morate vedeti pred evropskimi volitvami?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!