Helikopter na Marsu dobil novo nalogo, a obstaja manjša težavica

Magazin 19. Apr 202405:09 1 komentar
Ingenuity, marsovski helikopter, Mars, vesolje
Foto. PROFIMEDIA

Ingenuity bo odslej služil kot stacionarna postaja, ki bo zbirala podatke, a jih ne bo pošiljala na Zemljo. Ponje bo treba na Mars.

V torek se je ekipa, ki je več kot tri leta nadzorovala delovanje Nasinega marsovskega helikopterja Ingenuity, zbrala v nadzorni sobi in čakala na poslednje sporočilo letečega robota 304 kilometre oddaljenega od Zemlje.

Sporočilo je prišlo v obliki kompozitne fotografije Marsovega površja. S tem se je misija prvega letečega robota z Zemlje na drugem planetu, ki je trajala namesto pričakovanega enega meseca kar tri leta, tudi uradno končala.

V teh treh letih je malo manj kot 2 kilograma težek in 49 centimetrov visok Ingenuity opravil skupaj več kot dve uri letenja. Sliši se morda malo, a kot je zapisala Nasa v sporočilu, je “presegel naše najbolj divje sanje”.

Vendar marsovski helikopter, ki je na zadnjem poletu doživel trd pristanek, v katerem se je poškodoval do te mere, da ne more več leteti (o čemer smo poročali), ne bo ostal brez dela.

Nasa mu je namreč naložila novo nalogo. Na rdečem planetu bo ostal kot stacionarna testna postaja, ki bo z zbiranjem podatkov nadaljevala raziskovanje zahodnega roba kraterja Jezero, kjer je obstala. Ti podatki bi lahko koristili prihodnjim raziskovalcem rdečega planeta, je sporočila Nasa. Ingenuityjevi inženirji in marsovski znanstveniki menijo, da bi takšno dolgoročno zbiranje podatkov koristilo tudi prihodnjim oblikovalcem letal in drugih vozil za rdeči planet in omogočilo tudi dolgoročno perspektivo marsovskih vremenskih vzorcev in gibanja prahu.

Nadzorniki marsovskega helikopterja Ingenuity na poslovilni zabavi
Nadzorniki Ingenuity na poslovilni zabavi (Foto: NASA)

“Vsak dan se bo prebudil, aktiviral svoje letalske računalnike ter preizkusil delovanje svoje sončne plošče, baterij in elektronike. Poleg tega bo fotografiral površje in zbiral podatke o temperaturi,” je Nasa odgovorila na vprašanje, postavljeno na družbenem omrežju X, kaj bo Ingenuity počel v prihodnje.

Vendar pa obstaja “manjša težavica”. Ingenuity teh podatkov ne bo pošiljal na Zemljo. Če jih bo kdo hotel preučiti, bo moral na Mars, piše portal Live Science.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje