Hišni ljubljenček v postelji. Je to dobro ali slabo?

Magazin 16. Okt 202306:05 0 komentarjev
pes in človek v postelji, spanje, spanec
Foto: PROFIMEDIA

Nemalo lastnikov hišnih ljubljenčkov nima nič proti, če ti spijo z njimi v postelji. Je to dobro ali slabo?

Če ste ljubitelj živali, verjetno ne razmišljate preveč, ali naj vaš ljubljenček spi z vami postelji – seveda imamo v mislih predvsem pse in mačke, ne pa kač ali žiraf (če jih imate).

V ZDA, tako kažejo raziskave, naj bi kar polovica lastnikov psov spala skupaj z ljubljenčki, piše portal N1 Zagreb. Terry Cralle, strokovnjakinja za spanje, pravi, da ima večina lastnikov hišne ljubljenčke za člane družine, zaradi česar se zelo trudijo, da bi jim zagotovili udobje in srečo. Katere pa so dobre ali slabe strani, če posteljo delite s kosmatim štirinožcem?

Ljubljenčki vnašajo večji občutek miru, varnosti in ugodja

Audrey Wells, zdravnica medicine spanja, pravi, da čustvena povezava med živaljo in lastnikom niža raven stresa in tesnobe, s čimer spodbuja spanje.

“Nekateri se zaradi prisotnosti ljubljenčka počutijo tudi bolj varno, saj verjamejo, da jih bo opozoril na nepričakovane zvoke ali luči,” dodaja. Poleg tega lastnika grejejo in s tem še povečajo občutek ugodja.

Povečajo kakovost spanja

“Hišni ljubljenčki so zelo občutljivi na rutino in lahko pripomorejo k rednemu odhodu v posteljo in k večji kakovosti spanja lastnikov,” pravi Wells.

“Prav tako so navajeni, da se zbujajo ob približno istem času in so nekakšna budilka, spodbujajo pa tudi k temu, da del dneva preživite na prostem,” dodaja. Da spanje s štirinožci ljudem pomaga pri boljšem in mirnejšem spanju, kažejo tudi raziskave.

Zdravstvene prednosti spanja z ljubljenčkom

Kakovostnejši spanec, ki ga prinaša spanje s hišnim ljubljencem, pa izboljša tudi zdravje. Znižuje krvni tlak in stres in krepi imunski sistem.

Slabe strani: nemirno spanje, alergije, zajedalci in bolezni

Nekateri lastniki bolje spijo v prisotnosti svojih štirinožcev, drugi pa imajo s tem lahko težave.

Cralle opozarja, da je treba kosmatinca odsloviti s postelje, če bi prisotnost hišnega ljubimca lahko ogrozila kakovost vašega spanca. Pes ali mačka, ki se v spanju veliko premetava, vstaja in se sprehaja po sobi, moti tudi spanec človeka. Nekateri ljubljenci so lahko nagnjeni tudi k temu, da prav tako kot ljudje izrivajo drugega s postelje.

Če trpite zaradi alergij in astme, vsekakor ni priporočljivo, da si posteljo delite s hišnim ljubljenčkom. Tudi pasme psov ali mačk, ki veljajo za hipoalergene, to v resnici niso, poudarja Wells. Če kljub temu vztrajate pri tem, priporoča pogosto kopanje in negovanje ljubimcev, uporabo posteljnine za alergike ter redno sesanje postelje in spalnice ter menjavo posteljnine.

Živali pa so lahko tudi vir bolezni, ki se lahko prenašajo na človeka. Še posebej je treba biti previden, če z njimi spijo otroci, nosečnice in starejši ljudje ter tisti, ki imajo oslabljen imunski sistem. Poleg bolezni so tu še zajedalci – najpogosteje bolhe in klopi, lahko pa tudi gliste in celo trakulje, zato je dajanje sredstev proti parazitom obvezno.

Treba pa je vedeti, da tudi živali potrebujejo kakovosten spanec, in če deljenje postelje z njimi tega ne prinaša, je bolje, da se temu odrečete oziroma uveljavite novo rutino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!