Hotdog, ki ima že od leta 1984 isto ceno: koliko stane

Magazin 13. Apr 202405:09 0 komentarjev
Costco hotdog, pepsi cola
Foto: WIKIPEDIA/Costco Hot Dog

Hotdog skupaj z gazirano pijačo v restavracijah ameriške multinacionalke že 40 let ohranja ceno. Kako je to mogoče?

Costco Hot Dog, približno četrt kilograma težka štruca s hrenovko ter pločevinka gazirane pijače, že vse, odkar sta se leta 1984 kot en obrok pojavila na menijih restavracij multinacionalnega podjetja Costco, sicer grosista, staneta enako: 1,50 ameriškega dolarja (1,38 evra).

Omenjeni hotdog se je v ponudbi pojavil leto dni po odprtju podjetja in prvih hotdogov so bili deležni sprehajalci, ki so šli mimo Costcovih trgovin. Tam so jih prodajali izključno na vozičku pred stavbo. Ceno so postavili pri 1.50 dolarja. Medtem ko je inflacija v letih, ki so sledila, zviševala cene mnogih proizvodov, na ceno štruce s hrenovko ni vplivala. Zato je hotdog realno postajal vedno bolj poceni in tudi zaradi tega ima že kar legendaren status.

Če bi se cena hotdoga spreminjala hkrati z inflacijo, bi danes, v letu 2024, Costcov hotdog moral stati 4,48 dolarja (4,12 evra), je izračunal spletni kalkulator inflacije ameriškega dolarja.

Zakaj je torej ves ta čas obdržal enako ceno? Razlog je v poslovni filozofiji podjetja, piše časnik Riders’s Digest. Costco bi z dvigom cen zlahka ustvaril več milijonov letnega dobička, vendar ohranjanje nizkih cen za hotdoge in druge jedi iz njihove ponudbe dokazano spodbuja kupce. Za ljudi, ki hrano tedensko nakupujejo, je velika prednost, če vedo, da lahko kupijo poceni, že pripravljen obrok.

Costco hotdog, pepsi cola
Foto: PROFIMEDIA

Na nek način pa je omenjeni hotdog še bolj poceni. Leta 2009 je namreč Costco zamenjal dobavitelja in danes sta tako hotdog kot pripadajoča pločevinka še večja, kot sta bila originalna. In kot še piše časnik, ni prav nič videti, da bi se cena kmalu spremenila.

O zdaj že legendarni ceni ameriškega hotdoga obstaja tudi anekdota.

Leta 2009 je časnik Seattle Times objavil intervju s soustanoviteljem družbe Costco (in takratnim generalnim direktorjem) Jimom Sinegalom. Na vprašanje, kaj bi pomenilo, če bi se cena hotdoga kdaj zvišala, je Sinegal odgovoril: “Da sem mrtev.” Sinegal je še vedno živ, star je 88 let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!