Ideja za izlet: planina Uskovnica – vzpon za razglede in najboljši štrudelj

Magazin 08. Okt 202207:00
Uskovnic
Asa Dražovič

Uskovnica je bohinjska planina nad Srednjo vasjo in dolino Voje. Poleti je tam sicer veliko turistov in ''vikendašev'', a vzdušje je vedno prešerno in pristno. Jeseni pa je planina čarobno barvita in malce bolj tiha. Vzpon je kratek in blag, tako da ga bodo zmogli tudi majhni otroci.

Na planini Uskovnica se poleti pase živina in še vedno izdelujejo sir. Številni pastirski stani so danes sicer predelani v počitniške hišice, a zunanja podoba je pristna. Do koče, ki stoji na spodnjem delu prostrane planine, pridejo številne družine in nedeljski pohodniki, radi pa jo imajo tudi planinci, saj je izhodišče za številne visokogorske ture. Na planini stoji koča na Uskovnici, kjer vam postrežejo najboljši borovničev štrudelj na svetu. V koči lahko tudi prespite, v 7 sobah je 22 postelj, na skupnih ležiščih pa 8.

Uskovnica
Asa Dražovič

Razgled se odpira na vse strani in je še lepši, če zmorete še nekaj minut hoje navzgor do korita nad pastirskim stanom. Na vzhodni strani vidite v bližini gozdnata pobočja in vrhove pokljuške planote proti Goreljku; pogled na južno stran objame celoten venec gora od Možica nad Soriško planino prek Črne prsti, Rodice, Šije, Vogla, Podrte gore do Mahavščka in Bogatina na zahodu.

Uskovnica
Asa Dražovič

Pred Voglom se dviga Rjava skala s Ski hotelom Vogel, desno vidimo del planote Spodnja Komna tja proti Bogatinu, blizu pa je v smeri proti zahodu vzhodni gozdnati del Fužinskih planin nad dolino Voje z Vogarjem v ospredju; izredno lep je pogled proti severozahodu, kjer vidimo vrhove nad Mišeljsko in Velsko dolino z Mišelj vrhom ter vrhove od Zelnarice prek Kanjavca do Šmarjetne glave, v bližini pa Tosc, ki zakriva pogled na Triglav.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.