Ideja za izlet: pravljični Zajamniki – planšarska planina nad Pokljuko

Magazin 22. Maj 202207:00 0 komentarjev
Zajamniki
DDD

Planina Zajamniki je planšarska planina na skrajnem južnem robu planote Pokljuke. Planina je znana po lepi in razpotegnjeni ulici s pastirskimi stani, prav tako ponuja čudovit razgled na Julijske Alpe s Triglavom in delom Bohinjskega jezera. Za najlepši razgled se splača povzpeti do čisto zadnje pastirske koče, ki je tudi nekoliko dvignjena nad druge.

Dostop do Zajamnikov je relativno lahek, saj se ne vzpenjate in spuščate prav veliko, ampak hodite bolj ali manj po ravnem, no, morda rahlo v klanec. Najbolje je pustiti avto na Rudnem polju pri biatlonskem centru. Od tu do Zajamnikov boste potrebovali približno uro in 20 minut zelo zmerne hoje z veliko klepetanja in opazovanja.

Zajamniki
DDD

Poleti se tu tako rekoč povsod pasejo krave in v pastirskih kočah lahko kupite sveže kislo mleko, sir, skuto in druge planinske dobrote. Pot je primerna tudi za majhne otroke, ki jih bodo brez dvoma navdušile planšarske hiške in krave, a pozor, če imate psa, saj pašne živali niso tako navdušene nad hišnimi ljubljenčki.

Zajamniki
DDD

Po vrnitvi na Rudno polje se sprehodite še po zares prelepi Pokljuki, oglejte si biatlonski poligon ter si privoščite kavo, zavitek ali kosilo v Športnem centru. Če boste imeli srečo, boste lahko opazovali helikopter, ki ob koncu tedna s Pokljuke zalaga s hrano in pijačo bližnje gorske koče. Otroci bodo navdušeni. Na Pokljuki sta zagotovo vredni obiska vsaj še dve planini – Uskovnica in Javornik, tako da če vas Zajamniki niso preveč utrudili, jo mahnite še na kak hrib po lepe gorenjske razglede.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.