Ideja za izlet: vikend mačjih pand v ZOO Ljubljana

Magazin 26. Mar 202207:00 > 13:00 0 komentarjev
mačji panda
Profimedia

Živalski vrt Ljubljana vas vabi na vikend mačjih pand, ki bo danes, v soboto, 26. marca, in v nedeljo, 27. marca. Mačji panda je na rdečem seznamu IUCN uvrščen med ranljive vrste. Uspešno jih gojimo v živalskih vrtovih, kjer se letno skoti okoli 60 mladičev. Ob prihajajočem vikendu so v ZOO Ljubljana za obiskovalce pripravili program spoznavanja in ozaveščanja o problematiki teh malih rastlinojedih zveri.

Člani Evropske zveze živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) sodelujemo pri projektih ohranjanja mačjih pand v naravnem okolju. ZOO Ljubljana finančno podpira organizacijo Red panda network, ki si v Nepalu na meji z Indijo prizadeva za ohranitev življenjskega okolja mačjih pand.

Organizacija Red panda network tesno sodeluje z lokalnim prebivalstvom, jih vključuje v skrbništvo nad okoljem ter hkrati izboljšuje njihovo vsakodnevno preživljanje z različnimi programi sonaravnega ustvarjanja dohodka ob ohranjanju naravnih virov. Zato je lokalno prebivalstvo zaveznik pri ohranjanju mačjih pand in naravnega okolja.

Red panda network

Red panda network
Instagram

Red panda network ima večstopenjski pristop, kar omogoča zajetje najširše publike po svetu in ne le lokalno.

Organizirajo delavnice, na katerih izobražujejo lokalno prebivalstvo o možnostih trajnostnega gospodarstva in varovanja okolja mačjih pand. Razvijajo ekoturizem, kjer ponujajo spoznavanje himalajske kulture in opazovanje prosto živečih živali. V povezavi z lokalnimi in vladnimi agencijami obnavljajo degradirane gozdove s sajenjem dreves, bambusa in druge vegetacije. Organizirajo gozdne gasilske ekipe, ki jih usposabljajo za boj proti gozdnim požarom, ki pomenijo tveganje tako za mačje pande kot za lokalno prebivalstvo.

Samec Maguja in samica Muko

Živalski vrt Ljubljana, kjer prebiva vzrejni par mačjih pand, samec Maguja in samica Muko, se projektu priključuje z ozaveščanjem obiskovalcev na izobraževalnih delavnicah. Če želite o projektu izvedeti več, lahko obiščete našo spletno stran, kjer je odprta tudi možnost finančne donacije in s tem finančno podprtje projekta.

Več o projektu https://trgovina.zoo.si/artikel/naravovarstveni-projekt-macji-panda/.
Obiskovalci se lahko delavnic udeležijo brez rezervacij in doplačil. Prosimo le, da na ustrezni razdalji počakate, da pridete na vrsto.

Vas zanima še več? Posledite našo Facebook stran N1 Magazin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!