Ideja za izlet: Zeleno modra Belopeška jezera in vzpon do koče Luigi Zacchi

Magazin 11. Jun 202207:00
Belopeška jezera
DDD

Ledeniški jezeri Laghi di Fusine ali Belopeška jezera (tudi Mangartska jezera) s svojo zeleno modro barvo vode in pogledom na veličastni Mangart vedno navdušijo. Jezera ležijo v Italiji, le nekaj kilometrov za mejnim prehodom Rateče v smeri proti Trbižu, ob njih pa sta veliko urejeno parkirišče in simpatična koča.

Do jezer pridemo po cesti iz Kranjske Gore oz. Rateč proti Trbižu. Že kmalu za mejnim prehodom bodimo pozorni, ko se levo odcepi cesta za Laghi di Fusine, ki ji nato sledimo do parkirišča pri spodnjem ali zgornjem jezeru, kjer si lahko privoščite tudi dobro kavo, sendvič ali polento z mesno prilogo. Iz Kranjske Gore do Belopeških jezer je čudovit izlet s kolesi (vse skupaj boste naredili okoli 50 kilometrov), malo več kot uro pa vam bo vzel še prijeten vzpon do koče Luigu Zacchi.

koča
DDD

Izlet je povsem primeren tudi za manjše otroke in kolesarje, saj do vrha vodi urejena cesta. Ponudba v koči je menda odlična, a jo trenutno prenavljajo, tako da nimamo informacij iz prve roke, ampak le iz forumskih debat.

koča Zacchi
DDD

Za tiste najbolj aktivne pa so Belopeška jezera izhodišče za izjemno zahteven vzpon na Mangart (5 ur in 30 min). Ali pa za ture proti Poncam: Zavetišče pod Ponco (45 min), Mala Ponca (2 uri in 30 min), Srednja Ponca (2 uri in 30 min), Zadnja Ponca (4 ure in 15 min), Visoka Ponca (3 do 4 ure).

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.