Igralec podrobneje pojasnil, zakaj je vrnil britansko odlikovanje

Magazin 01. Feb 202310:30
Alan Cumming
Profimedia

58-letni škotski igralec, ki je na svoj rojstni dan naznanil, da je vrnil odlikovanje za častnika najodličnejšega reda britanskega imperija, je razkril več o motivu za to odločitev.

Ob ugotovitvi, da je bil odziv na njegovo potezo neverjeten, je Alan Cumming dejal: “Nikoli nisem pričakoval toliko pozornosti, namenjene temu. Bilo je res pozitivno, ljudje so resnično razumeli, zakaj je zapleteno, da ni črno ali belo. To sem poskušal povedati v svoji izjavi in ​​ljudje so se res odzvali na to. Mislim, da se časi in stvari spreminjajo in ti spremeniš svoje občutke do nečesa.”

Čast je zvezdniku leta 2009 podelila pokojna kraljica Elizabeta II. kot del svojega rojstnodnevnega seznama priznanj, kjer si je prislužil priznanje za svoje igralsko delo in kampanjo za pravice LGBTQ+. Ko je novico razkril, je na Instagramu zapisal: “Kraljičina smrt in posledični pogovori o vlogi monarhije ter še zlasti o tem, kako je britanski imperij profitiral na račun (in na račun smrti) domorodnih ljudstev po vsem svetu, so mi res odprli oči. Na srečo so se časi in zakoni v ZDA spremenili in velika korist, ki jo je nagrada prinesla LGBTQ+ cilju leta 2009, je zdaj manjša od pomislekov, ki me povezujejo s strupenostjo imperija. Zato sem vrnil nagrado, razložil svoje razloge in ponovil govor o svoji veliki hvaležnosti, da sem jo sploh prejel. Zdaj sem spet stari Alan Cumming.”

Igralec pa ni prvi nagrajenec, ki je zavrnil ali vrnil nagrado ali priznanje, ki ga je podelila kraljeva družina. Nekatera druga imena so David Bowie (ki je zavrnil dve nagradi: za poveljnika britanskega imperija leta 2000 in viteški naslov leta 2003), filmski režiser Danny Boyle (ki je zavrnil viteški naziv leta 2013) in avtor Narnijskih kronik C. S. Lewis ( ki je leta 1952 zavrnil CBE).

Poleg tega je Michael Sheen nagrado leta 2017 tiho predal nazaj, potem ko jo je prejel leta 2009. “Ko sem prenehal pisati predavanje (o odnosu med Anglijo in Walesom), se spomnim, da sem sedel tam in rekel: “No, imam možnost izbire – ali ne bom imel tega predavanja in se bom držal svojega OBE ali pa bom imel to predavanje in bom moral vrniti svoj OBE (kratica pomeni častnik britanskega imperija),” je Sheen leta 2020 povedal kolumnistu The Guardiana Owenu Jonesu.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.