Irski trgovec Primark se je zavezal k bolj zeleni prihodnosti

Magazin 24. Sep 202110:00
primark
Profimedia

Čeprav je Primark že leta sinonim za hitro modo, ki jo zaznamujejo ugodne cene, a morda ne najbolj prijazen odnos do okolja, se je vodstvo te priljubljene irske znamke odločilo, da je čas za korenite spremembe.

Napovedali so namreč obsežen program novih zavez, s katerimi bodo v naslednjih desetih letih do leta 2030 izpolnili cilj, posledica katerega bodo vsa oblačila, izdelana iz recikliranih in bolj trajnostnih materialov, vsa oblikovana oblačila bo mogoče reciklirati, vodstvo podjetja si bo prizadevalo tudi za boljšo kakovost življenja vseh delavcev v dobavni verigi, ogljične izpuste v celotni vrednostni verigi pa bodo prepolovili. Ob tem si v podjetju ne želijo spreminjati ugodnih cen, saj želijo trajnostne rešitve omogočiti prav vsem ljudem.

Generalni direktor napovedal spremembe

“Gre za novo in vznemirljivo poglavje v Primarkovi zgodbi. Naš cilj je strankam ponuditi ugodne cene, ki jih poznajo in imajo radi, vendar z izdelki, ki so narejeni bolj planetu in ljudem, ki jih izdelujejo, prijazno. Zavedamo se, da naše stranke in sodelavci to od nas želijo in pričakujejo. To pa ni začetek naše poti, že več kot 10 let si prizadevamo postati bolj trajnostno in etično podjetje.

Četrtina vseh oblačil, ki jih prodamo, že prihaja iz naše ponudbe izdelkov Primark Cares iz recikliranih ali bolj trajnostnih materialov. Naše nove zaveze pomenijo znatno pospešitev tempa in večji obseg sprememb, zaradi česar moramo drugače razmišljati o tem, kako poslujemo. Od oblikovanja in izdelave oblačil do prodaje v trgovinah. Nimamo vseh odgovorov in vemo, da vsega ne zmoremo sami. Zavezani smo, da bomo v sodelovanju z modno industrijo ustvarili resnične in obsežne spremembe.

Verjamemo, da trajnostna izbira ne bi smela imeti cene, ki si jo lahko privošči le manjšina. Zaradi tega, kar smo, verjamemo, da imamo priložnost ustvariti bolj trajnostne modne odločitve, dostopne vsem.”