Italijanska pesem Bella Ciao v perzijščini postala simbol upora žensk v Iranu

Magazin 29. Sep 202215:00
Iran
Foto: Profimedia

V Iranu že nekaj dni trajajo protesti žensk in moških zaradi nasilne smrti 22-letne Mahse Amini. Mladenka naj bi umrla zaradi brutalnosti in pretepanja moralne policije, ker si je na ulici snela naglavno pokrivalo oziroma hidžab, kar je po iranski ustavi, ki temelji na islamskem šeriatskem pravu, prepovedano. Zdaj se v znak upora po družbenih omrežjih širi perzijska različica priljubljene italijanske protestne pesmi Bella Ciao.

Bella Ciao je ponovno postala priljubljena po vsem svetu, ko so jo uporabili v Netflixovi španski seriji Money Heist, sicer pa ima njena uporniška pot že dolgo zgodovino, ki se začne pri italijanskih partizanih med drugo svetovno vojno. No, zdaj pa je postala še simbol upora žensk tudi v Iranu. Najprej jo je zapela neznana Iranka, nato pa še iranski sestri Samin in Behin Boluri.

Medtem ko policija pravi, da je Masha Amini umrla naravne smrti in da je bila vse skupaj nesreča, njena družina trdi, da so jo mučili in ubili. “Med potjo na policijsko postajo so jo mučili in žalili,” je za Sky News povedal Aminin bratranec Erfan Mortezaei. “Zaradi močnih udarcev v glavo je dobila hud pretres možganov, ki je bil usoden. Obstaja poročilo iz bolnišnice, ki pravi, da je bila že mrtva, ko je prispela do zdravnikov,” je dodal. Ebrahim Raisi je ukazal poglobljeno preiskavo okoliščin, v katerih je umrla Amini, vendar rezultati preiskave za zdaj niso znani. Protesti so se začeli v mestu Saqez v provinci Kurdistan, od koder je prihajala Amini, in se pozneje razširili v številna mesta po vsej državi. Na protestih so bile predvsem v ospredju ženske, ki so si v znak solidarnosti in podpore Amini snele hidžabe ter zahtevale svobodo za ženske.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.