Italiji vrnili ukradene umetnine v vrednosti 19 milijonov evrov

Magazin 08. Sep 202208:06 2 komentarja
Glava Atene
PROFIMEDIA

Newyorško tožilstvo je v torek odločilo, da bodo Italiji vrnili več deset iz države ukradenih umetnin, katerih vrednost je ocenjena na približno 19 milijonov dolarjev (19 milijonov evrov, op. a.). Nekatere izmed njih so denimo bile v newyorškem Metropolitanskem muzeju.

“Teh 58 predmetov predstavlja tisočletja bogate zgodovine. Ne glede na to so preprodajalci v Italiji izkoristili lokalne roparje, da so te predmete ukradli, in si napolnili žepe,” je povedal okrožni tožilec na Manhattnu Alvin Bragg. Poudaril je, da je to že tretja repatriacija v devetih mesecih.

“Predolgo so ležali v muzejih, domovih in galerijah, kjer niso imeli pravice nad njihovim lastništvom,” je poudaril na slovesnosti, ki so se je udeležili italijanski diplomati in uslužbenci organov pregona. Tožilstvo je tudi razkrilo, da so ukradene predmete prodali Michaelu Steinhardtu, enemu od vodilnih zbirateljev antične umetnosti na svetu. Kot so še sporočili, so mu izrekli “prvo tovrstno doživljenjsko prepoved pridobivanja starin”.

Med predmeti, nekateri med njimi so bili prodani “nevednim zbirateljem in muzejem”, sta denimo marmorna glava grške boginje Atene iz leta 200 pr. n. št. in skodelica iz leta 470 pr. n. št.. Bili so ukradeni po naročilu štirih moških, ki so vodili zelo donosne kriminalne posle, v katerih so za plenjene in ropanje arheoloških najdišč po Italiji, od katerih so bila mnoga premalo varovana, najemali lokalne roparje, so sporočili s tožilstva.

Dodali so, da je bil eden izmed njih, Pasquale Camera, regionalni kriminalni šef, ki je že v 60. letih minulega stoletja organiziral kraje iz muzejev in cerkva. Pozneje je začel kupovati ukradene artefakte od lokalnih roparjev in jih prodajati trgovcem s starinami. Kot še navaja tožilstvo, je bilo samo letos 12 državam vrnjenih skoraj 300 artefaktov v vrednosti več kot 66 milijonov dolarjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.