Je bila Maria Anna Mozart bolj nadarjena od mlajšega brata Wolfganga Amadeusa?

Magazin 16. Jan 202312:15
WOLFGANG AMADEUS MOZART
Profimedia

"Virtuozno." "Čudežni deček." "Genij." Te besede so bile napisane leta 1760 o članu družine Mozart – deklici Marii Anni Mozart. Ko je kot pianistka gostovala po Evropi, je mlada Maria Anna navdušila občinstvo v Münchnu, na Dunaju, v Parizu, Londonu, Haagu, Nemčiji in Švici. ''Moja deklica igra najtežje stvari, ki jih imamo ... z neverjetno natančnostjo in tako odlično,'' je njen oče Leopold zapisal v pismu leta 1764. ''Moja deklica, čeprav je stara komaj 12 let, je ena najbolj spretnih pianistov v Evropi.''

V 18. stoletju je otrok s priimkom Mozart potoval po Evropi, navduševal občinstvo po vsej celini in jemal dih kritikom. Ampak ne govorimo o Wolfgangu, govorimo o čudežni deklici Marii Anni Mozart, ki so jo vsi klicali Nannerl. Wolfgangova starejša sestra Maria Anna Mozart – Nannerl je šla na turnejo z bratom in očetom in, kot trdijo nekateri zgodovinarji, je bila pravzaprav bolj nadarjena od mlajšega brata. A seveda je bila ženska, in ko je dopolnila 18 let, se je morala poročiti ali pa bi izgubila ves ugled.

Mozart
Profimedia

Sylvia Milo je že pred leti pripravila predstavo Drugi Mozart s podnaslovom Pozabljeni genij Mozartove sestre in je ob predvajanju leta 2015 požela odlične kritike. V pogovoru za The Huffington Post je Milo takrat povedala, da za Nannerli sploh ni slišala, dokler ni obiskala Mozartove hiše na Dunaju in videla skupne fotografije brata in sestre: “Mojo pozornost je pritegnilo dejstvo, da je poleg Mozarta sedela mlada ženska, ki mu je bila zelo podobna … Vendar stvari, ki jih je komponirala, žal niso preživele ali pa so jih avtomatično pripisali bratu. A zdelo se mi je, da je to zgodba, ki jo je treba povedati. Ker tega ni naredil še nihče drug, sem se odločila, da bom to naredila sama.”

Je bila Nannerl največji talent v družini Mozart?

Nannerl je z očetom in mladim bratom Wolfgangom Amadeusom potovala po Evropi. Daleč od tega, da bi bila v bratovi senci, Nannerl je dejansko blestela kot bolj nadarjena. V pismu je Leopold Mozart zapisal: ”Moja deklica igra najtežje stvari, ki jih imamo … z neverjetno natančnostjo in tako odlično. Čeprav je stara šele 12 let, je ena najbolj spretnih pianistov v Evropi.” A ni nam treba le verjeti besedam njenega navdušenega očeta. Leta 1762 sta mala Mozarta igrala za zbirko aristokratov v Münchnu. Eden od prisotnih, grof Karl von Zinzendorf, je svoje misli zapisal v svoj dnevnik: “Otrok iz Salzburga in njegova sestra sta igrala na čembalo. Fant igra čudovito. Je otrok duha, živahen, prikupen. Njegova sestra igra mojstrsko in, oh, kako sem ji zaploskal.”

Kaj pa skladanje?

Nannerl je tudi komponirala – leta 1770 je bratu poslala eno svojih skladb in ta ji je v pismu odgovoril z besedami: “Draga moja sestra! Presenečen sem, da znaš tako dobro komponirati, z eno besedo, pesem, ki si jo napisala, je čudovita.” Skladba se žal ni ohranila.

Milo je za The Huffington Post povedala: “Sestra je zapisala številne Wolfgangove skladbe, ko je bil premlad, da bi jih sam. Torej je možno, da so nekatere skladbe, ki jih pripisujemo Wolfgangu, tudi njene. Vemo tudi, da je, ko je v Londonu ustvarjal svojo prvo simfonijo, prav sestra vse zapisala in orkestrirala zanj. Ni jasno, kako tesno je bilo njuno sodelovanje, vendar je bila izjemno nadarjena glasbenica, o tem ni dvoma.” Ko je Nannerl dosegla starost, ko se je lahko poročila, je njen oče ni več jemal na pot. Kljub vsemu je skladala vse do poroke leta 1784. “Družba je bila taka, da so le tiste skladateljice lahko pokazale svoje delo, ki so bile plemkinje. Ženske so morale igrati zastonj. Če so zaslužile s svojo glasbo, so jih imeli za prostitutke. Ko proučujete zgodovino z vidika ženske, je tako jasno, da nimamo celotne slike,” je dejal Milo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.