Jezero sredi morja: čudo narave, kjer se voda segreje tudi čez 30 stopinj

Magazin 24. Jun 202206:40 > 08:04 2 komentarja
jezero Mir
Profimedia

Jezero Mir na Jadranu skupaj z okolico deluje čudežno.

Naravni park Telašćica je zaliv na jugovzhodnem delu Dugega otoka. Tam se nahaja eden največjih in najlepših zalivov Jadranskega morja s številnimi otoki, slikovitimi pečinami in zalivi. Na zahodni obali je jezero Mir, ki je bolj slano od morja. S podzemnimi kanali je namreč povezano z morjem. Njegova slanost je praviloma višja od tamkajšnjega morja, k temu pa pripomore tako zaprtost jezera kot izhlapevanje vode.

Jezero Mir je dolgo približno 900 metrov, v najširšem delu pa meri okoli 300 metrov. Najgloblja točka je na globini šest metrov. Na robu jezera je najvišja jadranska pečina, na kateri gnezdi sivi jastreb. Ob jezeru lahko obiskovalci opazijo tudi osle. Potapljači pa bodo na dnu našli spužve in korale. V vodi živijo še brancini, polži, raki in celo jegulje, ki lahko zrastejo do tri kilograme, poroča nova.rs.

Ob vročih dnevih pa v jezeru Mir ne boste našli osvežitve. Poleti se namreč temperatura vode dvigne tudi do 33 stopinj Celzija, jezero pa je tako toplejše od morja v okolici. Pozimi pa se voda ohladi, saj je jezero plitvo.

jezero Mir
Profimedia

Do Mira je mogoče priti iz ribiške vasice Sali, ta je najbližje naselje naravnemu parku. Do vasice vozijo trajekti iz Zadra, priti pa je mogoče tudi iz Brbinja na severnem koncu Dugega otoka. Okoli jezera vodi pot, ki se jo splača prehoditi zaradi čudovitih razgledov in omamnega vonja mediteranskega rastlinja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.