“Jurski park nad Vrhniko”: srečanje medvedka in opazovalne kamere

Magazin 22. Jun 202211:59 > 12:30 0 komentarjev

Po spletu je zaokrožil posnetek, ki ga je avtor pospremil z besedami "Jurski park nad Vrhniko". Gre za dober teden star posnetek opazovalne kamere, ki stoji na Ljubljanskem vrhu in je v svoj objektiv uspela čisto od blizu ujeti srečanje z medvedkom.

Kot je za N1 povedal starešina vrhniške lovske družine Branimir Mlinar, dejstvo, da so radarji na vrhu Ljubljanskega vrha južno od Vrhnike ujeli medvedka, ni prav nič neobičajno. “To je globoko v gozdu, tam je njegovo domovanje,” nam je pojasnil Mlinar in poudaril, da je strah ljudi povsem neupravičen. “Gre za zdravega medveda, starega okoli štiri leta in najverjetneje za samca, saj je bil na posnetku sam,” je še pojasnil in dodal, da bi samica s sabo verjetno imela mladičke.

Več težav lahko povzročijo medvedi, ki se gibljejo po vaseh, je še pojasnil starešina vrhniške lovske družine. Dodal je, da so ravno pred dvema dnevoma v Verdu, drugem največjem naselju pod okriljem vrhniške občine tako zaznali bližnje srečanje z medvedom, ki je uničil dva panja.

V primeru srečanja z medvedom pa Mlinar svetuje, naj se poskušajo ljudje čim prej umakniti. “Bodite glasni, saj se načeloma zveri človeka bojijo bolj kot človek zveri,” je pojasnil in dodal, da je ključnega pomena prav to, da pravočasno opozorimo na svojo prisotnost ter medveda ne presenetimo. “Če jih presenetimo, divjad lahko reagira nepredvidljivo. Lahko reagira agresivno ali s strahom,” je pojasnil Mlinar. V večini primerov tako divjad reagira s strahom in pobegne, če pa ima medvedka za sabo mladičke in misli, da jih ogrožamo, potem napade. “Takrat pa ne pomaga niti puška,” je še dodal starešina vrhniške lovske družine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!