“Črnogorski apartmaji so večinoma prazni, plaže pa polne le ob koncih tedna”

Svet 21. Jun 202215:51 > 17:10 1 komentar
Črna gora
PROFIMEDIA

Črnogorske plaže, podobno kot hrvaške, vsako leto gostijo tudi številne slovenske dopustnike. Medtem ko so kapacitete na Hrvaškem za prihajajoče tedne že skoraj povsem zasedene, cene pa so višje od preteklih let, so razmere v Črni gori nekoliko drugačne. Število turistov v Črni gori v juniju ni izpolnilo pričakovanj turističnih ponudnikov – pozna se denimo izpad ruskih in ukrajinskih obiskovalcev –, predsednik združenja hotelov pa trdi celo, da so manjši hoteli in apartmaji prazni. Po drugi strani pa je slišati, da je pred državo vseeno dobra turistična sezona.

V najbolj priljubljeni črnogorski turistični destinaciji, Budvi, je trenutno 17.470 gostov, od tega 9.287 v zasebnih namestitvah in 7.897 v hotelih, črnogorski časopis Pobjeda povzema STA. Največ tujih gostov prihaja iz Srbije, Nemčije, Izraela, Albanije, Velike Britanije, Bosne in Hercegovine, Francije, Poljske, Kazahstana in Turčije, je povedal predsednik združenja hotelov Črne gore Nikola Pejović.

Gosti iz Rusije, Ukrajine in Belorusije, ki jih bodo zaradi vojne v Ukrajini letos verjetno pogrešali v letoviščih, so po navedbah medija Balkan Insight lani ustvarili dobro petino nočitev, gostje iz Srbije pa slabo tretjino (29 odstotkov). Po navedbah tega medija so Srbi “dejansko rešili lanskoletno sezono”.

Zaradi bojazni, da turistov iz Rusije in Ukrajine letos ne bo v Črno goro, je vlada v Podgorici že konec maja sprejela ukrep, ki bi lahko nadomestil morebiten izpad dohodka – v državo lahko po novem brez vizuma pripotujejo državljani Savdske Arabije, piše Balkan Insight. Premier Dritan Abazović je ukrep pojasnil z argumentom, da mora Črna gora razširiti ponudbo, da se ob “mednarodni izolaciji Rusije” izogne morebitnim negativnim učinkom na poletno sezono.

Manjko turistov iz Rusije oziroma Ukrajine ter turisti, ki prihajajo iz drugih evropskih držav, so konec maja razburili poslanca Milana Kneževića, znanega kot zagovornika srbskega nacionalizma. “Ni Rusov, na žalost ni Ukrajincev, a vsi, ki pridejo iz Zahodne Evrope, pridejo peš ali s kolesom. Vsi si želijo videti kanjon Nevidio in vsi se tam izgubijo. In potem jih iščejo helikopterji, in vsak dvig helikopterja stane 50.000 evrov. Pridejo z nahrbtniki, prinesejo vodo, sendviče, vse, kar potrebujejo, in v Črni gori ne potrošijo nič,” je bil kritičen.

“Pritožujejo se tudi lastniki apartmajev”

Manjši črnogorski hoteli in apartmaji so po besedah predsednika združenja hotelov Pejovića prazni, prav tako ni zanimanja za zasebne vile, plaže pa so polne samo ob koncih tedna. “Obisk je slabši v manjših in srednjih hotelih, vidim pa, da se pritožujejo tudi lastniki apartmajev. Veliki hoteli, ki imajo bazene in svoje plaže, so polni, ker imajo dumpinške cene, ki so v rangu treh ali dveh zvezdic,” je še dejal Pejović. Pejović resda pričakuje, da bodo namestitve polne med 15. julijem in 15. avgustom, a to po njegovem ne more nadomestiti celotne sezone.

O turistični sezoni je spregovorila tudi Jelena Kalužerović iz skupine hotelov HD Budvanska rivijera. Predsezona je bila v šestih hotelih njihove skupine v znamenju domačih turistov in turistov iz regije. Nekaj več kot 5.000 nočitev je odpadlo na turiste iz Črne gore, skoraj 11.000 nočitev pa so ustvarili Srbi. Skupno so gosti v njihovih hotelih od začetka leta do konca maja ustvarili skoraj 40.000 nočitev, v prvih 15 dneh junija pa 14.000. Te dni v njih biva okoli 1.000 gostov.

Črna gora
PROFIMEDIA

Medtem ko so se cene nočitev na Hrvaškem v povprečju povišale za 20 odstotkov, bodo v Črni gori po zagotovilih ponudnikov apartmajev ostale podobne kot lani, piše Radio Slobodna Evropa. “Ohranili smo cene iz predpandemijskega leta 2019, ker so sprejemljive za goste iz regije, posebno pa za turiste iz Evrope,” je za Radio Slobodna Evropa dejala predsednica združenja ponudnikov zasebnih namestitev Branka Džoganović.

Povprečna cena zasebne namestitve je po njenih besedah 10 do 12 evrov na osebo, na vrhuncu turistične sezone pa bo dosegla 15 do 20 evrov na osebo. Najem zasebnega apartmaja na rivieri v Budvi stane od 30 do 250 evrov na dan, odvisno od števila ležišč in kategorije. Nočitev z zajtrkom v hotelu s tremi zvezdicami po podatkih Turistične organizacije Budve stane od 30 evrov na osebo, v hotelu s petimi zvezdicami pa do 97 evrov na osebo.

Zajtrk na bolj priljubljenih sprehajališčih v Budvi stane okoli štiri evre, hitra hrana, kot so palačinke, kos pice, hamburger, dva do štiri evre, morsko kosilo oziroma večerja pa med 10 in 20 evri na osebo. Cene pijač so ponekod ostale enake, ponekod pa so se dvignile do 20 odstotkov.

Prihodki vendarle so

Čeprav ponudniki namestitev v Črni gori menijo, da obisk ni niti približno enak tistemu iz rekordnega 2019, prihodki od turizma vendarle so. V prvem četrtletju tega leta so dosegli 45 milijonov evrov, kar je skoraj toliko kot v enakem obdobju leta 2019, so sporočili iz črnogorskega ministrstva za gospodarski razvoj in turizem.

“Prihodki od turizma so za 86 odstotkov večji kot lani, popolnjenost hotelov pa je skoraj 96-odstotna glede na tisto v 2019,” je po poročanju črnogorske tiskovne agencije Mina minuli torek dejal minister za gospodarski razvoj in turizem Goran Đurović.

“Za Črno goro z veseljem napišemo, da je letošnji HIT Jadrana in velja za eno najbolj priljubljenih počitniških destinacij,” so nam sporočili iz turistične agencije Palma, kjer ponujajo tudi organizacijo počitnic v Črni gori. Kar se tiče cen v tej državi oziroma rasti cen na sploh, so nam iz Palme sporočili, da so “cene uspeli zadržati, tako da tu ni bilo večjih odstopanj, največja odstopanja so zgolj pri visokih cenah goriva (letalski in avtobusni prevoz), ki se, kot je znano, spreminjajo iz dneva v dan, zato prihaja do povišanja cen prevoza s strani naših partnerjev.” Kot so dodali, so pod črto cene poletnih počitnic v Črni gori primerljive s preteklimi leti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje