Kaj je povzročilo nenadno naraščanje morja na Hrvaškem?

Magazin 27. Jul 202316:43 1 komentar
meteorološki cunami na Kornatih
ratniksvetlauns/TikTok/Zajem zaslona

Neverjeten prizor s Kornatov je osupnil mnoge. Morje je v manj kot petih minutah naraslo za več kot en meter, poplavilo pristanišče in nato znova upadlo. Kaj je razlog za tako hitro nihanje?

Ljudi na družbenih omrežjih bega posnetek nevsakdanjega obnašanja morja na Kornatih. Morska gladina namreč na posnetku neobičajno hitro narase in poplavi majhno pristanišče, le kako minuto za tem pa začne hitro upadati.

Fenomen, ki je poskrbel za to, da je morje v petih minutah naraslo za dober meter, ter nato nazaj padlo, se imenuje meteorološki cunami. Kot je za hrvaški Jutarnji list povedal oceanograf Ivica Vilibić, do meteorološkega cunamija pride ob hitri spremembi zračnega tlaka na manjšem območju. “Taka nihanja vodne gladine se pojavljajo v morskih kanalih in zalivih, še posebej v lijakastih zalivih,” je povedal oceanograf.

@ratniksvetlauns Kornati pre 2 dana 😮😮😮😮 Šta se ovo desilo,kako se podiže more a nema talasa?!?!! i to vise od 1 metar. #kornati #tsunami #kroatia🇭🇷 ♬ Originalton – ratniksvetla182

Zanimiv pojav pa je včasih lahko tudi zelo nevaren. Kot še piše omenjeni hrvaški medij, so najbolj izrazit primer meteorološkega cunamija na Hrvaškem zabeležili v Veli Luki na Korčuli leta 1978. Morje je takrat zanihalo tudi za šest metrov, opazili pa so ga tudi drugod ob hrvaški obali. Vodna gladina je takrat večkrat narasla in upadla, kar je v obalnih mestih povzročilo poplave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje