Kaj je skrivnostni vesoljski objekt, ki signale oddaja vsakih 18 minut?

Magazin 28. Jan 202207:42 > 08:01 1 komentar
objekt
Natasha Hurley-Walker/ICRAR/Curtin/Gleam

Med kartiranjem radijskih signalov po vesolju so astronomi naleteli na nebesni objekt, ki je sproščal velikanske izbruhe energije in ni podoben ničemur, kar so kdajkoli videli.

Vrteči se vesoljski objekt, ki so ga opazili marca 2018, je izžareval radijske signale trikrat na uro. V tistih trenutkih je bil najsvetlejši vir radijskih valov, ki jih je mogoče videti z Zemlje, in je deloval kot nebesni svetilnik.

Astronomi menijo, da bi lahko šlo za ostanek propadle zvezde, ali goste nevtronske zvezde ali mrtve bele pritlikavke, z močnim magnetnim poljem – lahko pa je nekaj povsem drugega.

Študija o odkritju je bila objavljena v sredo v reviji Nature.

“Ta predmet se je med našimi opazovanji pojavljal in izginjal,” je v izjavi povedala vodilna avtorica študije Natasha Hurley-Walker, astrofizičarka Mednarodnega centra za raziskave radijske astronomije (ICRAR) Univerze Curtin.

“To je bilo popolnoma nepričakovano. Za astronoma je bilo malce grozljivo, ker na nebu ni nič znanega, kar počne nekaj takšnega. In v resnici je precej blizu nas – približno 4.000 svetlobnih let stran. Na našem galaktičnem dvorišču je.”

Doktorand na Univerzi Curtin Tyrone O’Doherty je do nenavadnega odkritja prišel med uporabo teleskopa Murchison Widefield Array (MWA) v Zahodni Avstraliji.

“Razburljivo je, da se je objekt, ki sem ga identificiral lani, izkazal za tako nenavadnega,” je dejal O’Doherty. “Široko vidno polje in izjemna občutljivost MWA sta kot nalašč za raziskovanje celotnega neba in odkrivanje nepričakovanega.”

Preostanek smrti velike zvezde

Svetleči vesoljski objekti, za katere se zdi, da se vklapljajo in izklapljajo, so znani kot prehodni objekti.

“Pri preučevanju prehodnih objektov opazujete smrt ogromne zvezde ali aktivnost ostankov, ki jih pušča za seboj,” je v izjavi povedala soavtorica študije Gemma Anderson, astrofizičarka ICRAR. “‘Počasni prehodi’ – kot so supernove – se lahko pojavijo v nekaj dneh in izginejo po nekaj mesecih. ‘Hitri prehodi’ – kot je vrsta nevtronske zvezde, imenovane pulsar – utripajo in ugasnejo v milisekundah ali sekundah.”

mlečna cesta zvezda
Natasha Hurley-Walker/ICRAR/Curtin/Gleam (na posnetku je Mlečna cesta, galaksija, ki ji pripada naše osončje. Na desni je z zvezdico označena lokacija skrivnostnega objekta.)

Ta novi, neverjetno svetel objekt pa se “vklopi” za približno minuto vsakih 18 minut. Raziskovalci so dejali, da bi se njihova opažanja lahko ujemala z definicijo magnetarja z ultradolgim obdobjem. Magnetarji se običajno vžgejo v sekundi, vendar ta objekt svetli dlje.

“Gre za vrsto počasi se vrteče nevtronske zvezde, za katero se je v teoriji predvidevalo, da obstaja,” je dejala Hurley-Walker. “Toda nihče ni pričakoval, da se bo takšen objekt neposredno zaznal, nismo pričakovali, da bo tako svetil. Magnetno energijo nekako spreminja v radijske valove veliko bolj učinkovito kot karkoli, kar smo videli prej.”

Raziskovalci bodo še naprej spremljali objekt, da bi ugotovili, ali se bo ponovno vklopil, medtem pa iščejo dokaze o drugih podobnih objektih.

“Več odkritij bo astronomom povedalo, ali je bil to redki enkratni dogodek ali velika nova populacija, ki je nikoli prej nismo opazili,” je dejala Hurley-Walker.

 Avtorica: Ashley Strickland/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje