Februarja na dražbi 555,55-karatni črni diamant iz vesolja

Magazin 19. Jan 202210:48 0 komentarjev
Črni diamant
Sotheby's/CNN (fotografija je simbolična)

Dražbena hiša Sotheby's iz Dubaja je predstavila 555,55-karatni črni diamant, ki resnično ni iz našega sveta.

Redki dragulj, ki ga je Sotheby’s poimenoval Enigma, naj bi prišel iz vesolja – nastal pa je ali zaradi meteorskega udarca ali iz asteroida, ki vsebuje diamante in je trčil v Zemljo.

Naravni fasetirani črni diamant te velikosti je izjemno redek pojav, pravijo v dražbeni hiši Sotheby’s, kjer pričakujejo, da ga bodo prodali za kar šest milijonov evrov na februarski dražbi v Londonu. Pred tem bo razstavljen v Dubaju in Los Angelesu.

Črni diamanti, znani tudi kot diamanti Carbonado, so stari od 2,6 do 3,8 milijarde let in imajo v sledovih dušik in vodik – elementa, ki ju najdemo v medzvezdnem prostoru. Vsebujejo tudi osbornit, mineral, prisoten v meteoritih.

Nikita Binani, specialistka za nakit pri Sotheby’su v Londonu, je diamant označila za “resnični naravni fenomen”. “Njegova prodaja pomeni enkratno priložnost za pridobitev enega najredkejših milijard let starih vesoljskih čudes, ki jih pozna človeštvo,” je v ponedeljek dejala v sporočilu za javnost.

Oblika diamanta je navdihnjena s simbolom palme Hamse z Bližnjega vzhoda, talismanom, ki v arabščini pomeni število pet. Tema števila pet poteka po celotnem kamnu, pravi dražitelj. Poleg 555,55 karata vsebuje tudi natančno 55 faset ali obrazov.

Črni fasetirani diamanti so se v preteklosti prodajali po cenah, ki presegajo 12.000 evrov na karat, so v Sotheby’su povedali za CNN. Diamant bo na voljo za spletne ponudbe od 3. do 9. februarja, dražbena hiša pa je sporočila, da bo kot plačilo sprejela tudi kriptovalute.

Ta poteza je sledila prodaji 101-karatnega diamanta, imenovanega Ključ 10138, ki je po podatkih Sotheby’sa postal najdražji dragulj, ki je bil kdajkoli kupljen s kriptovaluto. Dragulj v obliki hruške je bil prodan za 10,8 milijona evrov, potem ko je dražitelj sporočil, da poleg tradicionalnih načinov plačila sprejema ponudbe v bitcoinih in ethereumu. Sotheby’s ni razkril, katera od teh kriptovalut je bila uporabljena za nakup.

Številne dražbene hiše so začele sprejemati kriptovalute za najdražje predmete, ki vključujejo slike in NFT – nezamenljive žetone, podprte z verigo blokov, ki se vse pogosteje uporabljajo za prenos lastništva digitalnih umetniških del in zbirateljskih predmetov. Izvršni direktor Sotheby’sa Charles Stewart je lani aprila za CNN povedal, da verjame, da NFT in kriptovalute odpirajo trg umetnin.

Avtorica: Isabelle Jani-Friend/CNN

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!