Kaj je Wordle, besedna igra, ki je obnorela svet

Magazin 09. Jan 202215:34 > 16:07 2 komentarja
Wordle
Posnetek zaslona

Če ste med brskanjem po družbenih omrežjih naleteli na kvadratke zelene in rumene barve, ki jih uporabniki in uporabnice množično delijo, pa ne veste, za kaj gre, niste edini. Šli smo po sledeh kvadratkov in ugotovili, da gre za viralno besedno igro Wordle.

Wordle je besedna igra, ki je vsaj videti precej preprosta. Vsak dan morajo uporabniki in uporabnice ugotoviti novo besedo s petimi črkami. Za to imajo na voljo šest možnosti in neomejeno časa.

Za tem, kako je igra nastala, je pravzaprav zgodba o ljubezni. Ustvaril jo je programer iz New Yorka Josh Wardle, ki dela za Reddit, navdihnila pa ga je njegova partnerka Palak Shah, ki je med karanteno neprestano igrala besedne igre.

Najprej sta Wordle preizkušala sama, potem pa jo je oktobra predstavil svetu. Prvega novembra je imela 90 igralcev, dva meseca pozneje pa 300.000, je poročal New YorkTimes. Val navdušenja nad igro je očitno z manjšo zamudo pljusknil tudi v Slovenijo.

Ko končaš igro, lahko svoj uspeh deliš na družbenem omrežju. S posodobitvijo pa se zdaj skrije rešitev, tako da je videti samo zeleno in rumeno barvo kvadratkov.

Rumena, zelena in siva barva

Pravila igre, v kateri gre sicer za uganjevanje angleških besed, so precej preprosta. Ugotoviti je treba torej besedo s petimi črkami, za to pa je na voljo šest poskusov.

Najprej napišeš besedo, ki ti najprej pade na pamet. Če se kvadratek obarva rumeno, pomeni, da beseda vsebuje to črko, a da ni na pravem mestu. Zelena barva pomeni, da je črka na pravem mestu, siva pa ti pove, da lahko v naslednjem poskusu na to črko pozabiš.

Wordle
Posnetek zaslona

Ko ti uspe uganiti besedo, moraš na novo počakati do naslednjega dne. “Gre za igro, ki od tebe zahteva nekaj minut časa. In to je to,” je Wardle povedal za New York Times.

Prvo in glavno pravilo igre pa je: ne izdaj besede dneva.