Kaj lahko dejansko pričakujete, ko se odločite za redno vadbo?

Magazin 17. Sep 202217:00
telovadba
Profimedia

Ste v jesen vstopili tudi z novo vadbeno rutino, ki bo odslej redna in ji boste res sledili? Potem morate vedeti naslednje.

Ko se odločite za vadbo, se pojavijo tudi določena pričakovanja, saj drugače o tem sploh ne bi razmišljali. Preden se je lotite, preverite, ali so vaši cilji realni in kaj lahko pričakujete (in česa ne morete).

Ne bo vedno zabavno

Sprva boste navdušeni zaradi nove aktivnosti, novih ljudi v skupini, nove rutine … Ko pa se tega privadite, bodo prišli dnevi, ko se vam ne bo ljubilo iti. Ali pa bo slabo vreme (čeprav telovadite v zaprtih prostorih), ne bo vaše prijateljice, s katero obiskujete vadbo … Takrat boste potrebovali jasen cilj in disciplino, da se boste vseeno spravili k telovadbi.

Ne, ni vam treba vsak dan jesti solate

K redni vadbi boste slej ko prej ”priključili” tudi prehrano, kar je seveda potrebno, če želite doseči dobre rezultate. Vendar imamo za vas dobro novico: čeprav se boste morali marsičemu odpovedati vsaj na začetku in kaj spremeniti, ne boste vedno jedli le pretežno zelenjave. Če vam uspe najti ravnotežje, si lahko privoščite vse jedi, ki jih imate radi, a v zmernih količinah. Najprej pa morate osvojiti osnove in se navaditi na zdrav jedilnik.

Tehtnica ne bo pokazala ničesar …

… ali pa boste na njej videli vse. Ničesar ne bo pokazala takoj prvi teden po vaši redni vadbi niti teden zatem, morda niti konec meseca. To ne pomeni, da nekaj počnete narobe, ampak da je še prekmalu za takšne spremembe. Na posebnih tehtnicah, ki jih imajo običajno v fitnesih, pa lahko poleg teže vidite tudi, koliko maščobe imate v telesu in kako dobro ste fizično pripravljeni. Takšna tehtnica vam bo povedala veliko več o napredku kot kilogrami.

Vadba ne bo postala lažja

Ne, če se je boste lotili pravilno. Počakajte, naj pojasnimo. Seveda bodo uteži postale lažje, ko usvojite določeno težo in okrepite mišice. A če boste izbrali trenerja, ki se bo pravilno lotil vaše vadbe, ne boste nikoli imeli občutka, da je bilo lahko. Ko boste dovolj napredovali, bo namreč stopnjeval vaje in vam dal dodatne obremenitve. Tako ne boste obstali na točki, ampak boste v vedno boljši formi.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.