Dokumentarna serija, o kateri govorijo vsi: kaj lahko razberemo?

Magazin 20. Dec 202207:03 0 komentarjev
Harry in Meghan
PROFIMEDIA

Mnenje nemško-ameriške novinarke in pisateljice Sophie A. Nelson: Da, Harry in Meghan sta pokazala zamero. Vendar pa njuna dokumentarna serija vseeno vodi tudi do drugačnih zaključkov.

Predvidevajmo, da je rasizem verjetno odigral pomembno vlogo pri slabem poročanju medijev in komaj prikritih žalitvah – tudi nekaterih članov kraljeve družine – ki jih je bila Meghan Markle deležna v Veliki Britaniji. Celo ena od organizacij, ki bdijo nad mediji v Združenem kraljestvu, je lani priznala, da je “treba še veliko narediti” pri obravnavi vprašanj, povezanih z raso. Ta izjava je bila objavljena ob ogorčenju novinarjev nebelcev zaradi nelaskavega poročanja o princu Harryju in Meghan Markle, vojvodi in vojvodinji Susseški, po slavnem druženju z Oprah Winfrey. Zdajšnji vihar zaradi nove Netflixove dokumentarne serije kaže, da se poročanje v istem slogu še vedno nadaljuje.

Toda izrazito hladen sprejem vojvodinje Susseške kot ameriške ločenke “mešane rase”, ki je ena glavnih točk šestdelne serije, v kateri sta s Harryjem razkrila svoji duši, v resnici ni bil glavna točka projekta. Konec koncev ta serija govori o osvoboditvi od družinske disfunkcije, zdravljenju in napredovanju.

Netflixova dokumentarna serija o Harryju in Meghan se je začela predvajati s tremi deli. Zadnje tri epizode, ki so bile predvajane teden kasneje, so bile močan opomin, da je včasih najbolje, da odidemo od družinskih članov v brezupno strupenih okoliščinah, čeprav jih imamo še vedno radi. Včasih morate namesto teh sorodnikov izbrati sebe, tudi če so del močne in vzvišene institucije.

To je nazorna lekcija, kako poskrbeti zase, ko se zdi, da ljudem okoli vas ni mar, ali boste preživeli, zdi se celo, da na skrivaj in aktivno skrbijo za to, da vam ne bo uspelo. Poleg tega je tudi poglobljen vpogled v preživljanje družinskih konfliktov, premagovanje velikih osebnosti in prepadov, ki ločujejo bližnje sorodnike.

To je lahko še posebej težko, ko se trudiš ohraniti občutek samostojnosti in lastne integritete, medtem ko si ujet v sistem, ki ti ne omogoča skoraj ničesar.

Vsaj to je zaplet, ki mi je najbolj blizu, saj sem živela nekatere vidike njune zgodbe, čeprav v precej skromnejšem obsegu. Pravzaprav domnevam, da se z njim lahko poistovetijo številni milijoni ljudi, ki so si ogledali serijo. Z leti smo se morali naučiti, da ne glede na to, kako zelo si želiš ozdraviti porušene odnose, na koncu moraš vedeti, kdaj oditi in kako poskrbeti zase.

MEGHAN MARKLE
PROFIMEDIA

Harryja in Meghan “razumem”. Nekatere od teh lekcij sem izkusila v svoji včasih kaotični, disfunkcionalni družini, zato sem napisala knjigo Be the One You Need: 21 Life Lessons I Learned Taking Care of Everyone but Me (Bodi tisti, ki ga potrebuješ: 21 življenjskih lekcij, ki sem se jih naučila, ko sem skrbela za vse razen zase). Fascinantno se mi zdi, kako nevedni so mnogi ljudje glede odtujenosti in razpadov družin, ki so v današnjem času zelo pogosti.

Harry in Meghan sta bila v otroštvu nesrečna zaradi ločitve oziroma smrti starša. Meghan opisuje osamljeno otroštvo, ki ga je preživljala med materinim domom v Kaliforniji in očetovim domom.

Harryjeva zgodba je ne le žalostna, ampak tragična: kot drugi sin princese Diane, ki je umrla v prometni nesreči leta 1997, je korakal za njeno krsto in Veliki Britaniji pokazal, da je bil že kot 12-letnik popoln in stoičen član kraljeve družine. Zahtevati to od kateregakoli otroka je preveč.

Presenečena sem nad tem, kako šokirani se zdijo nekateri, da Meghan in Harry kot pripadnika milenijske generacije – ki sicer slovi po deljenju in včasih pretiranem deljenju osebnih informacij – nista bila zadržana, ko sta želela razkriti svoje umazano perilo o disfunkciji znotraj kraljeve družine.

HARRY IN MEGHAN
PROFIMEDIA

To je generacija, ki ne želi biti omejena s strogimi pravili tradicije, tudi če je ta okrašena s tiaro in pripeljana v zlati kočiji. Ko milenijci razkrivajo svoje občutke, to počnejo javno – v videoposnetkih in na družbenih omrežjih.

Zdaj sta ta najbolj znana pripadnika svoje generacije odprto govorila v Netflixovi najbolj gledani dokumentarni seriji v prvem tednu po premieri. V današnjem jeziku, ki ga njuni kraljevi predniki očitno ne poznajo, govorita svojo resnico.

Britanska kraljeva družina pod budnim očesom Harryjeve babice Elizabete II., ki je bila sicer zelo priljubljena, ni bila nikoli znana po tem, da bi bila odkrita in odprta. Nasprotno pa Meghan, ki je v večini otrok svoje generacije, v dokumentarcu pojasnjuje, da je zanjo “velik del življenja povezovanje in komuniciranje”. Kulturni spopad v svojem polnem sijaju.

Spomnila se je na intervju izpred nekaj let, v katerem jo je novinar preprosto vprašal: “Ste v redu?” Njen odgovor, ko so se ji v očeh pojavile solze, je prišel na naslovnice svetovnih časopisov: “Hvala, da ste vprašali, ker me je malo ljudi vprašalo, ali sem v redu.”

Ti komentarji so bili viralni, saj so nam dali vpogled v to, kako težko je biti nova vojvodinja. Prav tako so strašljivo spominjali na pripombe mlade princese Diane, ki je v zdaj zloglasnem intervjuju za BBC opisala, kako jo je družina, ki ni vedno toplo sprejela tujcev, ki so se poročili v njihove vrste, pustila na cedilu.

HARRY IN MEGHAN
PROFIMEDIA

Vsi smo že na naslovnicah prebirali, da je Meghan razmišljala celo, da bi si vzela življenje, saj je neuspešno poskušala obvladati to, kar je Harry poimenoval “nenehni napadi”. Opisal je tudi njihovo manipuliranje, ki sta ga bila z ženo deležna. V eni najbolj citiranih vrstic iz Netflixove serije pa je Meghan opisala občutek, da ni bila le “vržena volkovom – volkove so nahranili z mano”. Buckinghamska palača se ni želela odzvati na obtožbe iz serije.

Harry v dokumentarni seriji večkrat opisuje, kako ga Meghan spominja na njegovo mater, ki je bila znana po tem, da je bila odprta, skrbna in empatična. Zdi se, da se zaveda, da je zapečatil svojo usodo outsiderja v kraljevi družini.

Harry in Meghan pripovedujeta svojo zgodbo in ne ponavljata govorov kraljeve družine, kot sta morala to početi, ko sta živela v njeni pristojnosti. Da, kraljevo družino “razkrinkavata” zaradi njenih napak in pomanjkljivosti, njenih skrivnih mahinacij in neiskrenosti.

PRINC HARRY
PROFIMEDIA

Harry razkriva tudi dolgoletno tradicijo monarhije, da se zavzema za medije in jih hkrati obtožuje. S tem pa je z mnogimi besedami povedal naslednje: zgodovina se ne bo ponovila. Jasno je povedal, da bo zaščitil ženo, otroka in lastno čustveno in duševno počutje – tudi če to pomeni, da se bo moral ločiti od edine družine, ki jo je kdajkoli poznal.

Ironija, ki so jo med serijo izpostavile različne teme, je, da je imela kraljeva družina odlično priložnost, da resnično sprejme in zaščiti tako Harryja kot Meghan – in uporabi njuno edinstveno ljubezensko zgodbo, njuno zvezdniško moč in pripravljenost soočiti se z zastarelimi tradicijami, da posodobi tisoč let staro institucijo.

Meghan bi lahko bila prav tisti član družine, ki bi pomagal zgraditi most do naslednje generacije Britancev – in do večinoma nebelih prebivalcev britanskih držav Commonwealtha. To je zapravljena priložnost.

Serija razkriva še eno neprijetno resnico, ki jo bodo nekateri težko prenesli: zdi se, da britanska kraljeva družina kot institucija v sedanji obliki verjetno ne bo preživela. Njeno preživetje je vprašljivo, ker je – kot smo videli v tem dokumentarcu – zaprašena, škripava in ni v koraku s časom. Lahko je tudi kruta, neprijazna in brezupno nepripravljena prilagoditi se ali sprejeti nove poglede na človeško povezanost in raznolikost, ki so vir vitalnosti v številnih državah po svetu.

V seriji so bili prikazani posnetki in slike ne lažejo. Tudi mladi kraljevi par, Kate in William, je bil letos na večinsko temnopolti Jamajki deležen hladnega sprejema, saj na otoku razmišljajo o izstopu iz Commonwealtha. Prikazan je bil tudi Williamov oče, kralj Karel III – takrat še valižanski princ – ki je na Barbadosu sedel s kamnitim obrazom, saj je ta karibski otok prekinil članstvo v organizaciji.

Skratka, Harry in Meghan nista zlobneža in ne poskušata razdreti kraljeve družine. V današnjem jeziku govorita svojo resnico, ki je, sodeč po odzivu nekaterih kritikov, morda neprijetna.

V iskanju svobode od dolgoletnih in zelo javnih družinskih motenj jo je Harry našel z ameriško ženo Meghan in njunima otrokoma. Na koncu sta svojo neodvisnost razglasila na najbolj nekraljevski način, ki si ga je mogoče predstavljati.

Avtorica:  Sophia A. Nelson/CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS