Kaj najprej vidite, vazo ali obraz?

Magazin 13. Mar 202316:12 3 komentarji
Rubinova vaza
PROFIMEDIA

Rubinov test, ki ga je ustvaril danski psiholog Edgar Rubin, je eden temeljnih testov zaznavanja, ki lahko razkrije, kako delujejo naši možgani.

Rubinova vaza se uporablja za testiranje zaznav možganov. Leta 1915 je test prvič predstavil danski psiholog Edgar Rubin. Gre za optično iluzijo, dvodimenzionalno podobo črne vaze na beli podlagi (ali obratno). Temeljno vprašanje je, kaj vidite, če vazo pogledate na hitro. Če jo pogledate zvrha, vidite vazo. Če je vaše polje zaznave spodaj, pa na fotografiji vidite obraze. Vse je odvisno od tega, kaj si vaši možgani izberejo za svoj fokus in kje določijo meje zaznavanja predmetov.

Opazovalci ne morejo gledati obeh podob naenkrat, lahko pa naši možgani “preklapljajo” med podobami, navaja Psychology Today. Hitrost preklapljanja lahko raziskovalcem pove veliko o delovanju človeških možganov.

Rubinova vaza je v preteklosti postala eden od temeljnih testov, ki ga uporabljajo v eni od vej sodobne psihoterapije – gestalt psihoterapiji – čeprav se Rubin sam nikoli ni imel za gestalt terapevta. Kaj najprej opazite – vazo ali obraz, naj bi določalo vašo osebnost. Nekateri psihologi so se posvetili raziskavam, kako zaznavanja tovrstnih dvodimenzionalnih podob definirajo temeljne človeške osebnostne lastnosti in kako se povezujejo z našo ustvarjalnostjo, še piše Psychology Today.

Kaj pa vi najprej opazite: vazo ali obraze? Zapišite v komentarje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje