Kaj se je zgodilo, ko so goloba osvetlili z ultravijolično svetlobo?

Magazin 14. Apr 202405:14 1 komentar
golob, UV svetloba, ultravijolična
Foto: Zajem zaslona/X

Posnetek goloba, na krilih katerega se pod UV-svetlobo pokaže mavričen vzorec, je začudil splet. Je posnetek pristen?

Po spletu kroži posnetek, na katerem nekdo goloba osvetli z ultravijolično (UV) svetlobo, njegova krila pa zažarijo v mavričnih barvah.

Uporabniki spleta se sprašujejo, ali je posnetek resničen in kaj je razlog za nenaden lesket na golobjem perju.

Nekateri menijo, da golobje perje na ta način odbija UV-svetlobo in da golobi, ki to svetlobo lahko vidijo, tako prepoznavajo drug drugega. Drugi menijo, da gre za naravno fluorescenco, zaradi katere nekatere živali in rastline v ultravijolični svetlobi zažarijo, na primer škorpijoni.

škorpijon pod UV svetlobo
Foto: PROFIMEDIA

Vendar vsaj v primeru goloba s posnetka ne gre za nič od naštetega, čeprav je posnetek pristen.

Poleg začudenih, sumničavih in nejevernih so se na spletu oglasili tudi uporabniki, ki so takoj vedeli, za kaj v resnici gre.

Eden takih je Adam Archer, ljubitelj in gojitelj tekmovalnih golobov. “Če podrobneje pogledate, lahko vidite, da vzorci na krilih, ki jih razkrije UV- svetloba, niso naravni,” pravi v videu, ki ga je objavil na svojem YouTubovem kanalu. “To so kitajske pismenke.”

Razlog za to je, ker je golob s posnetka tekmovalni golob, vzgojen za golobje tekme. Te so iznašli v Evropi, danes pa so glavna velesila na tem področju Kitajci.

“In kjer je šport, je tudi denar,” pravi Adam v videu. Tako kot pri drugih športih tudi v teh tekmah ljudje stavijo, kateri golob bo zmagal. “Nagrada za zmago je lahko tudi milijon dolarjev (približno 930.000 evrov), šampionski golob pa lahko doseže še višjo ceno.” Da bi preprečili prevare –  včasih so vzreditelji namesto goloba, ki je v tekmi resnično zmagal, zamenjali z nekim drugim, ki so ga potem drago prodali, zmagovalca pa obdržali – so v nekaterih klubih začeli označevati golobe, ki tekmujejo. “Običajno krila golobov označijo z navadno štampiljko, vendar so bogatejši klubi uvedli nove tehnologije, vključno s štampiljko, vidno pod UV-svetlobo,” razlaga Adam.

“Video je tako resničen, na žalost pa ni naraven,” dodaja. “Golobi, ki jih vidite v parku, nimajo fluorescenčnih kril.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje