Kaj se skriva za vrati, ki jih je na Marsu odkril Nasin rover?

Magazin 26. Maj 202215:15 > 28. Maj 2022 06:31 8 komentarjev
Mars
Profimedia

Najnovejše odkritje ameriške vesoljske agencije NASA še naprej buri duhove.

Ameriška vesoljska agencija NASA redno objavlja fotografije z Marsa, ki jih posname rover – vse od leta 2012, ko je Curiosity pristal na Marsu. V le redkih izjemnih primerih te povzročijo razburjenje – zdi se, da fotografije z rdečega planega niso nič posebnega.

V začetku maja 2022 pa je Nasin robot med fotografiranjem skalne stene (East Cliffs) gore Aeolis Mons postregel z zanimivim razkritjem. Raziskovalcem je uspelo dobiti fotografijo visoke ločljivosti in po natančnejšem pregledu so opazili, da so v skalo “vklesana vrata”. Luknja je visoka 30 in široka 40 centimetrov in spominja na loputo – vrata za pse.

Je to zapuščina Marsovcev?

Ne, se za skrivnostnimi vrati skriva preprosta razlaga. Gre za geološki pojav – odprt prelom v kamnini. Takšni pojavi so pogosti tako na Zemlji kot na Marsu.

Seveda je morda videti kot majhna vrata, toda v resnici je naravna geološka značilnost, je razložila ekipa Curiosity. To je preprosto naš um, ki poskuša osmisliti neznano, še komentira ekipa. Pojav poznamo tudi kot pareidolia – sposobnost možganov, da neznane oblike pretvorijo v znane. Kot takrat, denimo, ko se zdi, da v oblakih na nebu vidite znane oblike, obraze, živali.

Toda čeprav ne pričakujejo senzacionalnega odkritja tuje civilizacije, bo nenavadna razpoka ponudila zanimive priložnosti za novo znanost.

Obraz na Marsu
Profimedia

Zgodba o vratih spomni tudi na Marsov obraz. Ko je Viking, Nasina sonda, leta 1976 poslal fotografijo površine in se je zdelo, da je na njem jasno viden človeški obraz – čeprav gre v resnici tudi v tem primeru za geološko tvorbo – se je rodil mit o obrazu z Marsa.

Seveda to ni ustavilo špekulacij o mogočem življenju na Marsu.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje