Kaj se zgodi, če na dolgi rok kombiniramo kavo in čaj

Magazin 13. Jan 202310:45
Ženska pije čaj
Profimedia

Zmerno uživanje kave in čaja ima vrsto učinkov. Pretekle študije so med drugim že pokazale povezavo med uživanjem omenjenih pijač ter razvojem demence in možganske kapi, in to v plus njunemu uživanju. Zdaj nova študija razkriva, kakšen je vpliv, če kavo in čaj kombiniramo.

Študija je vključevala 365,682 oseb, starih med 50 in 74 let, ki so jim raziskovalci sledili vse od leta 2006 oziroma 2010 pa do leta 2020. Rezultati temeljijo na Coxovem modelu sorazmernih tveganj.

V 11,4 leta (povprečen čas spremljanja) je 5.079 udeležencev razvilo demenco in 10.053 udeležencev doživelo možgansko kap.

A v primerjavi s tistimi, ki niso pili kave in čaja, je bilo pri osebah, ki so spile 2 do 3 skodelice kave in 2 do 3 skodelice čaja na dan opaziti 32 % nižje tveganje za kap in 28 % nižje tveganje za razvoj demence. Kombinacija kave in čaja je bila povezana tudi z nižjim tveganjem za ishemično kap in vaskularno demenco. Zadnje z najnižjim tveganjem pri uživanju 3 do 6 skodelic kave in čaja na dan.

“Ugotovili smo, da je pitje kave in čaja ločeno ali skupaj povezano z nižjim tveganjem za demenco in možgansko kap. Uživanje kave same ali v kombinaciji s čajem pa je bilo povezano z nižjim tveganjem za vaskularno demenco,” poročajo raziskovalci.

Seveda so potrebne nadaljnje raziskave. Glavna pomanjkljivost študije je bila, da so udeleženci o vnosu kave in čaja poročali sami, in to morda ne odraža dolgoročnih vzorcev uživanja omenjenih pijač.

Vir: Consumption of coffee and tea and risk of developing stroke, dementia, and poststroke dementia, journals.plos.org

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.