Kaj se zgodi, če nam v pijačo pade muha?

Magazin 06. Maj 202411:53 0 komentarjev
muha v skodelici kavce
FOTO: Zajem zaslona /REDDIT

Je bolje muho odstraniti iz pijače in pijačo spiti ali pa je bolje pijačo pustiti pri miru in naročiti ali si natočiti novo?

Verjetno poznate pesmico o pastirici, ki ji je v žgance padla muha, in pastirju, ki ji pravi, da lahko takšne žgance je kar sama.

Muhe na splošno pri ljudeh niso priljubljene, še posebej če letajo po naši hrani, še manj, če padejo v kozarec, iz katerega pravkar pijemo.

Po drugi strani so muhe v našem življenju in za naše okolje zelo potrebne, saj so naravni čistilci nesnage. Jedo namreč vse: od gnijočega listja, razpadajočih trupel do (oprostite) kakcev in bruhcev. In v tem se skriva razlog, zaradi katerega muh ne maramo – povezujemo jih namreč z umazanijo.

Kaj naj torej storimo, če nam v pijačo pade muha? Muho odstranimo in pijemo naprej ali pijačo pustimo, tudi če je muha v njej samo kratek čas?

Primrose Freestone, višja predavateljica klinične mikrobiologije na britanski univerzi Leicester, je v reviji The Conversation pisala o primeru, ko je v kozarec vina padla vinska oziroma sadna mušica. Čeprav se ta vrsta muh mnogim zdi manj umazana od običajne domače muhe, prav tako živi in se prehranjuje v smetnjakih, kompostnikih ali na drugih mestih, kjer pogosto najdemo gnijoča živila, piše portal Live Science. “Gnijoča hrana je bogata z mikrobi, ki jih lahko muha pobere na svojem telesu in prenese na mesto, kjer pristane,” piše Freestone. To pa lahko vključuje bakterije E. coli, listerije, šigele ali salmonele. Zato je načeloma vseeno, ali v vino pade navadna muha ali vinska mušica.

Vendar pa je to, ali vas bodo te bakterije (če so na muhi prisotne) v resnici okužile, odvisno od več dejavnikov. Najprej od tega, kje je muha bila, preden je padla v vašo pijačo, kako dolgo se je tam zadrževala, pa tudi od tega, v kakšno pijačo je padla.

Od tega, kje je muha bila, preden je padla v pijačo, in kako dolgo se je tam zadržala, je odvisna količina bakterij, ki so lahko prešle nanjo. Od tega pa je potem odvisno število odloženih bakterij, tako imenovani infekcijski odmerek, ki pristane v pijači.

Če muha pristane v vodi ali sladki pijači, je verjetnost, da bo ta odmerek večji, kot če pade v vino ali žgano pijačo. Vino običajno vsebuje od osem do 14 odstotkov etanola in ima pH približno štiri ali pet. “Več laboratorijskih študij je pokazalo, da lahko skupni učinki vinskega alkohola in organskih kislin, kot je jabolčna kislina, preprečijo rast E. coli in salmonele,” je napisala Freestone in dodala, da so vse vrste vina “naravno antibakterijske” in mikrobi v vinu se “verjetno poškodujejo”. To pomeni, da mikrobi, ki jih v vino odložijo nadležne muhe, ne bodo tako verjetno povzročili okužbe, “saj so preveč poškodovani”. Poleg tega se mikrobi, ki v vinu preživijo, kasneje soočajo tudi z zelo močno kislino v želodcu, prebavnimi encimi v črevesju in “vedno pozorno” obrambo imunskega sistema, je še napisala Freestone.

Tudi če muha pade v nealkoholno pijačo, je verjetnost, da bi se okužili z bakterijami, ki jih prenaša ena muha, izjemno majhna, seveda pa je ni mogoče popolnoma izključiti. Če se to zgodi, ste morda rojeni pod nesrečno zvezdo ali pa imate rano v ustih ali/in oslabljen imunski sistem.

Navsezadnje, tudi ko nam muhe pristanejo na telesu, jih preprosto odženemo in preživimo, čeprav teh delov telesa še nekaj časa ne umijemo ali razkužimo. Drugače je seveda, če muhe pristanejo na odprti rani, kjer lahko mikrobi pridejo v neposreden stik s krvnim obtokom in se razširijo po telesu.

Če torej nimate popolne fobije pred mikrobi, Freestone piše: “Predlagam, da odstranite muho in spijete vino. Če želite dodatne beljakovine, lahko muho celo pogoltnete.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!