Evrovizija: napetost narašča, a ne (samo) zaradi glasbenega spektakla

Svet 06. Maj 202410:28 6 komentarjev
Evrovizija
Foto: eurovision.tv

Tik pred začetkom glasbenega spektakla v švedskem mestu Malmö napetost narašča. A ne le zaradi tekmovanja, ampak zaradi političnih okoliščin, v katerem letos poteka izbor. Nastop Izraela je dejstvo, čeprav številni opozarjajo na dvojne standarde organizatorjev, ki so v preteklosti že prepovedali nastop denimo Rusije ali takratne Zvezne republike Jugoslavije. Dodatno olje na ogenj pa je prililo opozorilo, da so na prireditvi palestinske zastave strogo prepovedane.

Začenja se dolgo pričakovan evrovizijski teden. Prihajajoči glasbeni spektakel se bo letos zgodil v senci dogajanja v Gazi. Kritikam nastopa Izraela ni videti konca.

Olje na ogenj je prilila še nedavna odločitev Evropske radiodifuzne zveze (EBU), da na tekmovanju prepove vse palestinske zastave in transparentne s političnimi sporočili, ki zadevajo Palestino. Vsakogar, ki bo v areno poskušal prinesti palestinsko zastavo ali transparent s političnim sporočilom, bodo varnostniki ustavili in mu prepovedali vstop, je poročala švedska tiskovna agencija TT. Organizatorji so poudarili, da so enaka pravila veljala že lani. Izraelske zastave so dovoljene.

V preteklosti se je večkrat dogajalo, da so tekmovalci ali gledalci z dvigom palestinske zastave v etru presenetili organizatorje. Priložnost za pošiljanje političnega sporočila pa je med drugim izkoristila ameriška pop ikona Madonna, saj so imeli njeni plesalci na svojih kostumih tako izraelsko kot palestinsko zastavo, s čimer je pevka želela pokazati, da je skrajni čas za pomiritev. To je bilo leta 2019.

Nastop Madonne na Evroviziji 2019
Foto: PROFIMEDIA

Letos so razmere veliko bolj napete. Organizatorji v švedskem Malmöju v tem tednu pričakujejo propalestinske proteste, ki naj bi se jih udeležilo več tisoč ljudi. Zahteve za organizacijo demonstracij tako v podporo sodelovanju Izraela na Evroviziji kot proti temu so v Malmöju prejeli že mesece pred dogodkom. “Preigravamo najrazličnejše scenarije. V celoti smo pripravljeni na dejstvo, da bodo demonstracije zunaj arene, zato se nanje pripravljamo, kot seveda tudi na morebitne proteste znotraj arene,” je povedala izvršna producentka letošnje Evrovizije Ebba Adielsson.

Mnoge kritike je zmotil tudi dvojni standard EBU, ki je iz tekmovanja leta 2022 izločila Rusijo zaradi napada na Ukrajino, leta 2021 Belorusijo zaradi politične vsebine pesmi, leta 1992 pa takratno Zvezno republiko Jugoslavijo zaradi vojne z Bosno in Hercegovino ter Hrvaško.

“Razmere z Rusijo so drugačne, saj je bil splošen konsenz držav članic EBU, da Rusiji prepovedo nastop,” je za SkyNews povedal podpredsednik EBU Jean Philip de Tender in dodal, da so bile vse tri ruske članice EBU takoj po začetku invazije izključene iz zveze zaradi svojih dolžnosti. Po njegovih besedah izraelska javna radiotelevizija KAN ni kršila nobenih obveznosti – kar pa ne drži popolnoma.

Evrovizijska pravila sodelujočim radiotelevizijam namreč prepovedujejo zlorabo tekmovanja za politične namene. KAN pa je novembra v okviru izraelskega izbora letošnjega evrovizijskega predstavnika predvajal pesmi, v kateri izraelski otroci pojejo, kako bo Izrael “uničil Gazo”, in posnetke ilegalno okupiranih palestinskih ozemelj.

bojkot evrovizije
Foto: PROFIMEDIA

Gibanje za pravice Palestincev: “Evrovizija v znamenju genocida”

Na prepoved zastav, dvojne standarde in političnost izraelske radiotelevizije so opozorili tudi v Gibanju za pravice Palestincev. Po mnenju gibanja EBU z dovoljenjem nastopa Izraelu ignorira pozive k bojkotu z vseh koncev sveta, “v prvi vrsti pa na pozive palestinskega prebivalstva, nad katerim Izrael izvaja genocid”.

Pojasnilo zveze, da Evrovizija ni politični dogodek, temveč tekmovanje za televizijske postaje in ne države, so označili za izgovor. “EBU dobro ve, da televizijske postaje niso nujno ločene od države in državne politike ter da so mednarodne kulturne prireditve pogosto orodje državne politične propagande,” so zapisali v sporočilu za javnost.

“Medtem ko je Izrael pobil že več kot 35.000 Palestincev in Palestink, od tega skoraj 15.000 otrok, ko sistematično strada celotno palestinsko prebivalstvo in ko zaradi blokade humanitarne pomoči ljudje umirajo zaradi ozdravljivih bolezni, bo EBU izraelsko državo nagradila s sodelovanjem na tekmovanju za najboljšo pesem Evrovizije,” so bili kritični.

“Odločitev EBU, da z Evrovizije ne bo izločila Izraela, ni nevtralna odločitev, temveč je znak podpore nadaljnji normalizaciji izraelskega genocidnega nasilja nad palestinskim prebivalstvom,” so zaključili in pozvali k bojkotu tekmovanja.

Politične razsežnosti letošnjega tekmovanja za Pesem Evrovizije se vlečejo že od začetka letošnjega leta, ko so predstavniki finske glasbene industrije pozvali k umaknitvi Izraela s tekmovanja. Pozivom k bojkotu Izraela so se od takrat pridružili nekatere sodelujoče države, glasbeni strokovnjaki, glasbeniki in celo evropski poslanci. Kljub temu je EBU Izraelu nastop dovolila, češ da Evrovizija ni politični dogodek in da izraelska javna radiotelevizija Kan izpolnjuje vsa pravila letošnjega tekmovanja.

Izrael je zveza sicer pozvala, naj spremeni besedilo tekmovalne pesmi, ki naj bi se z verzi “ni več zraka za dihanje” in “bili so dobri otroci, prav vsak izmed njih” nanašala na Hamasov napad na južni Izrael 7. oktobra, kar je privedlo do vojne v Gazi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje