Kaj se zgodi, če me ustavi policija, pri sebi pa nimam osebnega dokumenta?

Slovenija 04. Maj 202419:53 20 komentarjev
Osebna izkaznica
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Kakšna kazen me lahko doleti, če pri sebi nimam osebnega dokumenta, kako daleč od doma grem lahko brez osebnega dokumenta in ali lahko policistu pokažem kar fotografijo osebne izkaznice, ki jo imam shranjeno na telefonu? Zbrali smo nekaj odgovorov na najbolj pogosta vprašanja o osebnih dokumentih.

Kaj se zgodi, če me ustavi policija, pri sebi pa nimam osebne izkaznice?

V Sloveniji kot veljavni identifikacijski dokumenti veljajo dokumenti, ki jih izdajo uradni organi in so opremljeni s fotografijo imetnika.

Poleg tega ne smejo biti poškodovani oziroma obrabljeni, piše v zakonu o osebni izkaznici. Gre za osebno izkaznico, potni list, obmejno prepustnico, vozniško dovoljenje, orožni list in potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna.

Povedano drugače: če ima voznik pri sebi veljavno vozniško dovoljenje, ki v Republiki Sloveniji šteje kot uradni dokument, mu osebne izkaznice ni treba imeti s seboj, pojasnjujejo na Generalni policijski upravi (GPU). Če osebnega dokumenta nimate pri sebi, vas lahko doleti globa.

Kakšna kazen me lahko doleti, če pri sebi nimam osebnega dokumenta?

Če identifikacijskega oziroma osebnega dokumenta nimate pri sebi ali pa ga uradni osebi nočete dati na vpogled, vas lahko doleti globa med 50 in 200 evri. Enako velja, če osebne izkaznice v predpisanem roku organu, ki je pristojen za izdajo, ne izročite v uničenje.

Če osebnega dokumenta sploh nimate, vas čaka od 400 do 830 evrov visoka kazen.

Ali lahko namesto osebne izkaznice pokažem fotografijo osebnega dokumenta, ki jo imam shranjeno na telefonu?

Zgolj fotokopija ali fotografija dokumenta na telefonu ne štejeta kot uradni dokument.

Kako daleč od doma grem lahko brez osebnega dokumenta?

Območje oziroma oddaljenost od doma v zakonu o osebni izkaznici ni opredeljeno, pojasnjujejo na GPU. “To pomeni, da je oseba na zahtevo uradne osebe dolžna dati na vpogled uraden dokument za preverjanje identitete kjerkoli na javnem kraju. Seveda neposredna bližina doma oziroma mesta, kjer ima oseba shranjen dokument, vpliva na nadaljnji postopek policista.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje